Masz dość kiełbasy i karkówki? Tym razem wrzuć na grilla ten owoc

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Sezon grillowy rozpoczął się już w maju, natomiast w tej chwili trwa jego pełnia. Nic dziwnego, iż po tylu grillach wiele osób ma dość kiełbasy i karkówki. Może warto przy najbliższej okazji zastąpić je...owocem? Zachwyć swoich gości grillowanym arbuzem, który rozpływa się w ustach.

Nie jest nowością, iż ostatnio na grillu króluje nie tylko mięso, ale także owoce i warzywa. Nie każdy słyszał o grillowanym arbuzie, który w połączeniu z warzywnymi dodatkami stanowi wspaniałe, letnie danie. Sprawdź prosty przepis i zrób grilla w wersji wegetariańskiej.

Grillowany arbuz idealny na wegetariańskiego grilla

Arbuz to letni owoc o orzeźwiającym smaku, który zwykle jemy samodzielnie. Można robić z niego smoothie, koktajle, napoje, desery. Stanowi też wspaniały dodatek do sałatek, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Jeśli planujesz zrobić wegetariańskiego grilla, to arbuz będzie świetną alternatywą dla kiełbasy i karkówki. Zaserwuj danie z tego owocu z warzywną sałatką, która przełamie jego słodki smak.

Grillowany arbuz z warzywną sałatką - przepis

Arbuz przed grillowaniem należy odpowiednio zamarynować. Musi trochę poleżeć w takiej marynacie, jednak w międzyczasie możemy zrobić sałatkę z warzyw, które większość osób już ma w lodówce. Dodatkowo polecamy polać całość miodem.

Składniki na grillowanego arbuza:

  • 1/4 arbuza;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżka słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka płatków chili;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Składniki na sałatkę warzywną:

  • 100 g rukoli;
  • 100 g pomidorków koktajlowych;
  • 1/2 czerwonej cebuli;
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Na początek pokrój arbuza na mniejsze kawałki i usuń z nich pestki. Potem przygotuj marynatę, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek zmieszaj z płatkami chili, słodką papryką, pieprzem, sosem sojowym i olejem.

Małą ilość marynaty rozprowadź na dnie naczynia. Następnie ułóż kawałki arbuza i posmaruj je resztą płynu. Całość odstaw na godzinę.

W międzyczasie przygotuj warzywną sałatkę. W naczyniu wymieszaj rukolę, skrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w pióra oraz uprażony na patelni słonecznik. Całość polej oliwą i dopraw przyprawami według uznania.

Owoc grilluj z obu stron przez około 5 minut - musi się delikatnie przypalić. Na koniec polej go miodem i nakładaj na talerze wraz z warzywną sałatką.

Zobacz też:

​Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

W PRL-u jedli ją wszyscy. Tak wykorzystasz w kuchni zapomnianą bombę witaminową

​Tak miękkiego mięsa jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, iż dodasz do gulaszu 3 łyżki tego składnika

Idź do oryginalnego materiału