Maślane bułeczki z kruszonką

gotujzcukiereczkiem.pl 2 tygodni temu

Co powiesz na domową, puszystą, maślaną bułeczkę w towarzystwie sporej ilości masełka i domowych powideł śliwkowych? Ja jestem na tak.

Maślane bułeczki z kruszonką

Zapraszam Cię dziś na wyśmienite śniadanie na słodko. Serwuje domowe bułeczki, lekkie jak piórko, idealnie słodkie z maślaną, chrupiącą kruszonką. Lubię je podawać posmarowane masłem z odrobiną dżemu. Są idealne! Jeszcze kakao i mamy idealne śniadanko

Te bułeczki możecie upiec także z nadzieniem. Sama piekę je z owocami np. z jagodami czy jabłkami. Często nadziewam je także bitą śmietaną. Kochają je dzieci i dorośli. Gorąco Wam polecam.

Więcej przepisów na domowe bułeczki

  • Drożdżówki z budyniem
  • Bułeczki z truskawkami i serkiem
  • Bułeczki japońskie - miękkie i puchate
  • Malutkie bułeczki z makiem

Maślane bułeczki z kruszonką

Puszyste i mięciutkie bułeczki śniadaniowe podane z dżemem lub konfiturą.

Maślane bułeczki z kruszonką

Składniki (20 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki cukru (50g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 3 żółtka,
  • 125g masła,
  • KRUSZONKA:
  • 60g masła,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (60g),
  • 4 łyżki cukru (40g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • DODATKOWO:
  • 1 małe jajko + 1 łyżka mleka,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Składniki na kruszonkę

KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.

Przygotowanie kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.

Przygotowanie ciasta na bułeczki

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na bułeczki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 20 równych części (po około 50g każda).

znajdziesz filmik z przygotowania bułeczek.

Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Smacznego!

Maślane bułeczki z kruszonką

Jeśli przygotujesz maślane bułeczki z kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Bułeczki słodkie


#drożdże #wypieki na maśle

Idź do oryginalnego materiału