Marynata do schabu Kuronia. Schabik wychodzi idealnie soczysty, miękki i wprost rozpływa się w ustach

g.pl 5 dni temu
Jeśli szukasz inspiracji na smakowity obiad, to koniecznie przyda Ci się marynata do schabu Jakuba Kuronia. To sprawdzony przepis, który zainspirował już wiele osób. Schab wychodzi idealnie soczysty, miękki i wprost rozpływa się w ustach.
Ten przepis warto mieć w zanadrzu, ponieważ może się przydać zarówno na co dzień, jak i od święta. Sekretem smaku jest idealnie dobrana kompozycja składników na marynatę, dzięki której schab ma nie tylko doskonały aromat, ale też strukturę. Znakomicie smakuje w wersji tradycyjnej - z ziemniakami z wody i ulubioną, zdrową surówką.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Marynata do schabu na noc. Jakich składników będziesz potrzebować?
Schab gości w naszych kuchniach bardzo często. Choć najczęściej przygotowujemy go w formie tradycyjnych kotletów, to równie popularny jest ten pieczony w piekarniku. jeżeli nie wiesz, jak przygotować idealną marynatę do schabu na noc, to z pomocą przychodzi receptura, którą podzielił się Jakub Kuroń. Do przygotowania znakomitego dania obiadowego będziesz potrzebować następujących składników:


kawałek schabu bez kości o wadze ok. 1,5 kg
4 łyżki oleju roślinnego (może być rzepakowy)
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 łyżki musztardy staropolskiej
przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka majeranku suszonego, świeżo zmielony pieprz do smaku


Marynata do schabu pieczonego - jak marynować mięso? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją
Idealny schab to taki, który jest miękki i soczysty. Żeby mięso miało doskonałą konsystencję, niezbędna jest marynata do schabu pieczonego. Jak ją przygotować zgodnie z przepisem Jakuba Kuronia? Poniżej instrukcja krok po kroku:


Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błon i przerostów tłuszczu. Posypujemy z wierzchu solą i pieprzem
W miseczce mieszamy ze sobą składniki marynaty
Mięso smarujemy marynatą dokładnie z każdej strony i wkładamy do lodówki na całą noc


Schab pieczony w marynacie z musztardą smakuje doskonale. Jak piec mięso?
Mięso najlepiej trzymać w marynacie przez całą noc, ale schab pieczony będzie miał znakomity smak i konsystencję także po kilku godzinach marynowania. Schab należy wyjąć z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką termiczną. Jak pieczemy mięso?


piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół)
pieczemy przez 50-55 minut (mięsa nie przykrywamy)
schab wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut (dzięki temu soki równomiernie rozprowadzają się w środku i mięso będzie idealnie soczyste)
mięso kroimy w plastry i serwujemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kluskami śląskimi


Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?
Idź do oryginalnego materiału