Ten przepis warto mieć w zanadrzu, ponieważ może się przydać zarówno na co dzień, jak i od święta. Sekretem smaku jest idealnie dobrana kompozycja składników na marynatę, dzięki której schab ma nie tylko doskonały aromat, ale też strukturę. Znakomicie smakuje w wersji tradycyjnej - z ziemniakami z wody i ulubioną, zdrową surówką.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Marynata do schabu na noc. Jakich składników będziesz potrzebować?
Schab gości w naszych kuchniach bardzo często. Choć najczęściej przygotowujemy go w formie tradycyjnych kotletów, to równie popularny jest ten pieczony w piekarniku. jeżeli nie wiesz, jak przygotować idealną marynatę do schabu na noc, to z pomocą przychodzi receptura, którą podzielił się Jakub Kuroń. Do przygotowania znakomitego dania obiadowego będziesz potrzebować następujących składników:
kawałek schabu bez kości o wadze ok. 1,5 kg
4 łyżki oleju roślinnego (może być rzepakowy)
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 łyżki musztardy staropolskiej
przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka majeranku suszonego, świeżo zmielony pieprz do smaku
Marynata do schabu pieczonego - jak marynować mięso? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją
Idealny schab to taki, który jest miękki i soczysty. Żeby mięso miało doskonałą konsystencję, niezbędna jest marynata do schabu pieczonego. Jak ją przygotować zgodnie z przepisem Jakuba Kuronia? Poniżej instrukcja krok po kroku:
Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błon i przerostów tłuszczu. Posypujemy z wierzchu solą i pieprzem
W miseczce mieszamy ze sobą składniki marynaty
Mięso smarujemy marynatą dokładnie z każdej strony i wkładamy do lodówki na całą noc
Schab pieczony w marynacie z musztardą smakuje doskonale. Jak piec mięso?
Mięso najlepiej trzymać w marynacie przez całą noc, ale schab pieczony będzie miał znakomity smak i konsystencję także po kilku godzinach marynowania. Schab należy wyjąć z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką termiczną. Jak pieczemy mięso?
piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół)
pieczemy przez 50-55 minut (mięsa nie przykrywamy)
schab wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut (dzięki temu soki równomiernie rozprowadzają się w środku i mięso będzie idealnie soczyste)
mięso kroimy w plastry i serwujemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kluskami śląskimi
Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?