Marynata do kurczaka pieczonego — jak zrobić? Poniżej kilka pomysłów i inspiracji.
REKLAMA
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem
Pieczony kurczak — marynata to podstawa!
Z czym dobrze smakuje pieczony kurczak? Marynata do mięs to bardzo ważna kwestia. To dzięki marynacie nasze mięso nabiera nowych walorów smakowych. Ale to nie wszystko. Marynowanie mięsa spełnia również inną bardzo istotną funkcję. To dzięki niej mięso podczas obróbki termicznej staje się idealnie kruche i soczyste. Marynowane mięso wprost rozpływa się w ustach. W zależności od danego przepisu zaleca się, aby marynować mięso kilka godzin lub całą noc. Doświadczeni kucharze sugerują jednak, iż marynowanie mięsa choćby przez kwadrans daje o wiele lepsze efekty, niż brak marynaty w ogóle. o ile zatem zapomnieliśmy o marynacie poprzedniego dnia, to nic straconego. Wystarczy zamarynować mięso, chociaż na chwilę, a nasze danie i tak wyjdzie wyśmienite. o ile zamarynowane mięso trzymamy w lodówce, to należy pamiętać, aby wyciągnąć je na co najmniej 1 godzinę przed dalszą obróbką. Dzięki temu mięso będzie się piekło równomiernie na całej powierzchni.
Marynata do kurczaka z piekarnika na bazie mieszanki aromatycznych ziół
Nasza pierwsza propozycja to marynata do kurczaka na bazie aromatycznych ziół. Zioła podkręcają smak dania i sprawiają, iż staje się ono bardziej wyraziste. Wybór konkretnych ziół należy dostosować do własnych preferencji smakowych, jednak można wskazać na pewne składniki, które są "pewniakiem", ponieważ pasują do mięsa kurczaka doskonale. W gronie tym należy wymienić, chociażby rozmaryn i tymianek. Jak przygotować aromatyczną ziołową marynatę do kurczaka pieczonego? Wypróbuj następujący przepis:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
5 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz. Powstałą w ten sposób marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Marynata do pieczonego kurczaka miodowo-musztardowa
Kolejna propozycja to marynata do pieczonego kurczaka miodowo-musztardowa. Jest to jedno z najbardziej znanych połączeń smakowych. Słodycz miodu fajnie kontrastuje z goryczą musztardy, tworząc ciekawą kompozycję. Do przygotowania pysznej marynaty miodowo-musztardowej do pieczonego kurczaka, będziesz potrzebować następujących składników:
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj ze sobą miód naturalny, musztardę, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i suszony rozmaryn. Marynatą miodowo-musztardową natrzyj kurczaka na całej powierzchni i odstaw na co najmniej 30 minut. Przed pieczeniem zdejmij z mięsa rozmaryn. Jaką musztardę wybrać do marynaty? Tak naprawdę każdy rodzaj będzie dobry i każdy pozwoli na uzyskanie nieco innego smaku dania. Najpopularniejszym wyborem jest musztarda Dijon. o ile zależy nam na tym, aby danie miało bardziej delikatny smak, to warto postawić na musztardę kremową.
Marynata do kurczaka pieczonego w piekarniku — smak orientu
Na koniec marynata do kurczaka pieczonego w piekarniku o orientalnym wydźwięku. Smaki pochodzące z dalekiego Wschodu cieszą się dużym uznaniem, a używane tam przyprawy świetnie pasują do mięsa z kurczaka. Do przygotowania pysznej orientalnej marynaty do kurczaka pieczonego będziesz potrzebować następujących składników:
200 g jogurtu naturalnego
½ czerwonej cebuli
łyżka przyprawy curry w proszku
½ łyżeczki kurkumy
łyżeczka kuminu
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj (możesz rozdrobnić ją w malakserze). W misce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, posiekaną cebulę czerwoną oraz przyprawy: curry, kurkumę, kumin, sól i pieprz. Marynatą posmaruj kurczaka i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby smaki dobrze się ze sobą przegryzły.
Zobacz też: Banalnie proste składniki marynaty do kurczaka sprawią, iż domownicy poczują się, jak w restauracji