Wiele osób pomija etap marynowania mięsa, oprószając je jedynie przyprawami bezpośrednio przed dalszą obróbką. Warto to zmienić. Marynata wnika w głąb mięsa, nadając mu wyrazisty i bogaty smak. Powinny się w niej znaleźć składniki kwaskowe (np. sok z cytryny), które rozluźniają strukturę mięsa i sprawiają, iż staje się bardziej kruche i delikatne w smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Marynata do karkówki na grilla. Dlaczego w składnikach powinno się znaleźć ciemne piwo?
Piwo zmiękcza mięso i nadaje mu charakterystyczny słodkawy posmak, dlatego doskonale nadaje się do marynaty do karkówki na grilla. Przygotujesz ją z następujących składników:
500 ml ciemnego piwa
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 mała czerwona cebula (drobno posiekana)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Marynata do karkówki z piekarnika w orientalnym stylu. Wykorzystaj imbir i sezam
Ten przepis jest ukłonem w stronę osób, które preferują potrawy w stylu orientalnym. Marynata do karkówki z grilla będzie miała ostry posmak, jeżeli przygotujesz ją z następujących składników:
6 łyżek sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki oleju sezamowego
kawałek imbiru o długości 3 cm (starty na drobno)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelni
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki na marynatę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Obtaczamy w niej mięso na całej powierzchni i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz też: Surówka do obiadu jak z restauracji. 5 wersji specjalnie dobranych do polskiego podniebienia
Marynata do karkówki pieczonej na bazie jogurtu naturalnego i świeżej mięty. Jak ją zrobić?
Zioła w marynacie nadają świeżości i aromatu, dlatego ich też nie powinno zabraknąć w najlepszej marynacie do karkówki pieczonej. Lista składników jest następująca:
500 ml jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 pęczek świeżej mięty (drobno posiekane listki)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie marynujemy mięso. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i wyciągamy na godzinę przed dalszą obróbką.
Marynujesz mięso przed obróbką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.