Marynata do karkówki na grilla lub obiad. 3 warianty z różnych składników. Każdy znajdzie coś dla siebie

g.pl 3 tygodni temu
Marynata do karkówki sprawia, iż mięso jest idealnie soczyste, aromatyczne i kruche. Optymalny czas marynowania oscyluje w granicach 12 godzin, ale gdy nie mamy aż tyle czasu, wystarczy chociażby godzina lub dwie. Należy pamiętać, aby mięso wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed obróbką, aby smażyło się lub piekło równomiernie na całej powierzchni.
Wiele osób pomija etap marynowania mięsa, oprószając je jedynie przyprawami bezpośrednio przed dalszą obróbką. Warto to zmienić. Marynata wnika w głąb mięsa, nadając mu wyrazisty i bogaty smak. Powinny się w niej znaleźć składniki kwaskowe (np. sok z cytryny), które rozluźniają strukturę mięsa i sprawiają, iż staje się bardziej kruche i delikatne w smaku.


REKLAMA


Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser


Marynata do karkówki na grilla. Dlaczego w składnikach powinno się znaleźć ciemne piwo?
Piwo zmiękcza mięso i nadaje mu charakterystyczny słodkawy posmak, dlatego doskonale nadaje się do marynaty do karkówki na grilla. Przygotujesz ją z następujących składników:


500 ml ciemnego piwa
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 mała czerwona cebula (drobno posiekana)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Marynata do karkówki z piekarnika w orientalnym stylu. Wykorzystaj imbir i sezam
Ten przepis jest ukłonem w stronę osób, które preferują potrawy w stylu orientalnym. Marynata do karkówki z grilla będzie miała ostry posmak, jeżeli przygotujesz ją z następujących składników:


6 łyżek sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki oleju sezamowego
kawałek imbiru o długości 3 cm (starty na drobno)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelni
pieprz do smaku


Przygotowanie:
Składniki na marynatę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Obtaczamy w niej mięso na całej powierzchni i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz też: Surówka do obiadu jak z restauracji. 5 wersji specjalnie dobranych do polskiego podniebienia


Marynata do karkówki pieczonej na bazie jogurtu naturalnego i świeżej mięty. Jak ją zrobić?
Zioła w marynacie nadają świeżości i aromatu, dlatego ich też nie powinno zabraknąć w najlepszej marynacie do karkówki pieczonej. Lista składników jest następująca:


500 ml jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 pęczek świeżej mięty (drobno posiekane listki)
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie marynujemy mięso. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i wyciągamy na godzinę przed dalszą obróbką.
Marynujesz mięso przed obróbką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału