Marchewka, ale nie tak jak myślisz… Śniadanie, które zaskakuje!

codojedzenia.pl 1 tydzień temu

Marchewkowe pancakes na śniadanie to mój nowy domowy hit. zwykle wjeżdżają klasyczne placki z marchewki albo miks ziemniaczano-marchewkowy – taki duet zgrany jak ulubiona playlista do smażenia. Ale dziś coś mi się odwidziało. Placki? Naaah. Przyszła ochota na coś bardziej… puszystego. I tak powstały marchewkowe pancakes – z nutką cynamonu, podane z jogurtem i miodem. Wyszły tak dobre, iż prawie zrobiłam sobie owację na stojąco. Prawie.

Placki się obraziły, bo dziś rządzą marchewkowe pancakes

Marchewkowe pancakes to taki mój osobisty comfort food – mięciutkie, aromatyczne i zawsze poprawiają humor. A najlepsze w nich jest to, iż łatwo je przerobić na inne warianty: wystarczy podmienić marchewkę na cukinię, dynię albo choćby wrzucić truskawki i już mamy zupełnie nowe pancakesowe wcielenie. Ale dziś zostajemy przy klasyce – bo umówmy się, marchewka znajdzie się chyba w każdej lodówce (nawet tej przed-zakupowej). Więc jeżeli macie ją pod ręką – polecam ten przepis z całego serca i pustego talerza.

Jak to zwykle bywa z warzywnymi placuszkami na słodko – przypraw nie żałuję. I bardzo dobrze, bo dzięki temu marchewkowe pancakes smakują jak… ciasto marchewkowe w wersji śniadaniowej. Tartej, surowej marchewki nie trzeba było długo namawiać – sama wskoczyła do miski, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, domowego i… odrobinę innego niż zazwyczaj. Z całą pewnością mogę powiedzieć: wyszło coś pomiędzy klasycznym ciastem marchewkowym a porządnymi śniadaniowymi pancakes. Trochę deser, trochę śniadanie – czyli dokładnie to, czego potrzebowałam. A iż był to mój przebiegły plan, żeby trochę wam zamieszać w głowie? Owszem! Ale tylko pozytywnie. I smakowo.

Marchewka, ale nie tak jak myślisz… Śniadanie, które zaskakuje, czyli marchewkowe pancakes

To są nieco grubsze placuszki niż klasyczne, bo pancakes z definicji lubią mieć objętość – są puszyste, mięciutkie i aż proszą się, żeby je polać czymś pysznym. Proszek do pieczenia i soda oczyszczona robią tu swoje, a reszta to już magia kuchennej alchemii i odrobina cynamonowego szaleństwa.

Puszyste i aromatyczne marchewkowe pancakes to idealna propozycja na śniadanie. Po pierwsze, smakują jak ciasto. Po drugie, świetnie komponują się z jogurtem i miodem. Smacznego! I nie zapomnijcie – to tylko baza. Możecie ją dowolnie zmieniać: dorzucić orzechy, rodzynki, kokos, albo podmienić marchewkę na dynię, cukinię, truskawki… Wszystko gra, byle było pysznie!

Marchewkowe pancakes

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 15 min 15 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

4 marchewki, drobno starte

200 ml kefiru lub serwatki

100 g mąki pszennej

1 łyżka nasion chia

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

sól do smaku

1 łyżeczka cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta imbiru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 łyżki miodu + 3 łyżki do polania

1 duże jajko

3 łyżki miodu

olej kokosowy do smażenia

2 łyżki pistacji lub innych orzechów

50 g jogurtu greckiego, 10% tł.

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z jajkiem i kefirem.
  2. Dodaj przyprawy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia, a następnie dokładnie wszystko połącz.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawaj z jogurtem, miodem i posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału