Marchewkowe pancakes na śniadanie to mój nowy domowy hit. zwykle wjeżdżają klasyczne placki z marchewki albo miks ziemniaczano-marchewkowy – taki duet zgrany jak ulubiona playlista do smażenia. Ale dziś coś mi się odwidziało. Placki? Naaah. Przyszła ochota na coś bardziej… puszystego. I tak powstały marchewkowe pancakes – z nutką cynamonu, podane z jogurtem i miodem. Wyszły tak dobre, iż prawie zrobiłam sobie owację na stojąco. Prawie.
Placki się obraziły, bo dziś rządzą marchewkowe pancakes
Marchewkowe pancakes to taki mój osobisty comfort food – mięciutkie, aromatyczne i zawsze poprawiają humor. A najlepsze w nich jest to, iż łatwo je przerobić na inne warianty: wystarczy podmienić marchewkę na cukinię, dynię albo choćby wrzucić truskawki i już mamy zupełnie nowe pancakesowe wcielenie. Ale dziś zostajemy przy klasyce – bo umówmy się, marchewka znajdzie się chyba w każdej lodówce (nawet tej przed-zakupowej). Więc jeżeli macie ją pod ręką – polecam ten przepis z całego serca i pustego talerza.
Jak to zwykle bywa z warzywnymi placuszkami na słodko – przypraw nie żałuję. I bardzo dobrze, bo dzięki temu marchewkowe pancakes smakują jak… ciasto marchewkowe w wersji śniadaniowej. Tartej, surowej marchewki nie trzeba było długo namawiać – sama wskoczyła do miski, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, domowego i… odrobinę innego niż zazwyczaj. Z całą pewnością mogę powiedzieć: wyszło coś pomiędzy klasycznym ciastem marchewkowym a porządnymi śniadaniowymi pancakes. Trochę deser, trochę śniadanie – czyli dokładnie to, czego potrzebowałam. A iż był to mój przebiegły plan, żeby trochę wam zamieszać w głowie? Owszem! Ale tylko pozytywnie. I smakowo.
Marchewka, ale nie tak jak myślisz… Śniadanie, które zaskakuje, czyli marchewkowe pancakes
To są nieco grubsze placuszki niż klasyczne, bo pancakes z definicji lubią mieć objętość – są puszyste, mięciutkie i aż proszą się, żeby je polać czymś pysznym. Proszek do pieczenia i soda oczyszczona robią tu swoje, a reszta to już magia kuchennej alchemii i odrobina cynamonowego szaleństwa.
Puszyste i aromatyczne marchewkowe pancakes to idealna propozycja na śniadanie. Po pierwsze, smakują jak ciasto. Po drugie, świetnie komponują się z jogurtem i miodem. Smacznego! I nie zapomnijcie – to tylko baza. Możecie ją dowolnie zmieniać: dorzucić orzechy, rodzynki, kokos, albo podmienić marchewkę na dynię, cukinię, truskawki… Wszystko gra, byle było pysznie!

Marchewkowe pancakes
DrukujSkładniki:
4 marchewki, drobno starte
200 ml kefiru lub serwatki
100 g mąki pszennej
1 łyżka nasion chia
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki miodu + 3 łyżki do polania
1 duże jajko
3 łyżki miodu
olej kokosowy do smażenia
2 łyżki pistacji lub innych orzechów
50 g jogurtu greckiego, 10% tł.
Przygotowanie:
- Zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z jajkiem i kefirem.
- Dodaj przyprawy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia, a następnie dokładnie wszystko połącz.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawaj z jogurtem, miodem i posiekanymi pistacjami. Smacznego!