Mango – owoc młodości

tygodnikprogram.com 3 godzin temu

Owoc mango pochodzi z Indii. Hindusi już w starożytności znali zdrowotne adekwatności mango i stąd też inna jego nazwa, czyli “owoc bogów”.

Aktualnie uprawia się ponad 200 odmian owocu. Najpopularniejszymi gatunkami są haden i kent, czyli średniej wielkości trójkolorowe, okrągłe owoce. Innymi mniej popularnymi gatunkami są np.: graham (żółte, okrągłe), lancetilla (żółto–zielone podłużne), malika (żółte, podłużne) oraz okrung (zielone, okrągłe).
Niewątpliwą zaletą tego owocu jest jego niska kaloryczność. W 100 g mango znajduje się jedynie 60 kcal. Owoc ten posiada również niski indeks glikemiczny. Z tego względu warto włączyć mango do swojej diety. Mango stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o adekwatnościach przeciwutleniających, dlatego mango wspomaga młody i zdrowy wygląd skóry i oczu. Ze względu na adekwatności odżywcze polecane jest szczególnie dla osób osłabionych oraz rekonwalescentów.

Dlaczego więc warto jeść mango:
•wzmacnia system nerwowy i odpornościowy;
•korzystnie wpływa na kondycję skóry, ma też adekwatności łagodzące i uelastyczniające;
•zmniejsza ryzyko zaćmy;
•łagodzi podrażnienie i zaczerwienienie gardła, dlatego polecane jest osobom przeziębionym;
•zmniejsza poziom złego cholesterolu, ale zwiększa wrażliwość na insulinę;
•polecane jest osobom z anoreksją i anemią;
•obecne w dojrzałych owocach enzymy wspomagają trawienie białek;
•pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
•ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych;
•spowalnia wzrost komórek nowotworowych, w szczególności raka piersi i okrężnicy;
•jest źródłem błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu we krwi;
•kwiaty mango są stosowane w leczeniu biegunki i zakażeń dróg moczowych;
•peeling z mango ma wysokie adekwatności przeciwzapalne;
•kora mangowca działa przeciwbólowo w przypadku reumatyzmu;
•pulpa z surowego owocu posiada adekwatności chłodzące, więc stosowany jest w przypadku przegrzania organizmu;
•masło z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, opóźnia procesy starzenia się skóry;
•sprawdza się jako składnik produktów do pielęgnacji włosów, pozytywnie wpływa na nawilżenie, regenerację, a także nadaje miękkość i blask kosmykom.

Należy jednak pamiętać, iż owoc mango może prowadzić do wystąpienia uczulenia, powodując: opuchnięcie warg, wysypkę na ciele, widoczne podrażnienie skóry. W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem, gdyż w poważnych przypadkach może dojść choćby do wstrząsu anafilaktycznego.

Kurczak z mango

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 mango
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 papryczka chili lub szczypta przyprawy chili
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • pęczek świeżego szczypioru

Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i dodaj przeciśnięty czosnek oraz łyżeczkę starego imbiru. Podsmaż chwilę do zarumienienia. Cebule pokrój w półksiężyce, a paprykę w cienkie paski. Dodaj na patelnię i smaż do momentu, aż warzywa będą miękkie. Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski, dopraw solą i pieprzem oraz obtocz w mące ziemniaczanej. Smaż na łyżce oleju na drugiej patelni. Sos do kurczaka: do miseczki wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 1 łyżkę cukru brązowego i łyżeczkę kurkumy. Całość wymieszaj i wlej do kurczaka na patelni. Następnie dodaj do kurczaka pół szklanki wody i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę do wymieszania się całości i zgęstnienia sosu. Usmażonego kurczaka przełóż na patelnię z warzywami. Dodaj pokrojone mango. Całość smaż około 10 minut do połączenia się smaków. Posyp szczypiorkiem przed podaniem, najlepiej smakuje z ulubionym gatunkiem ryżu.
CONCILIO

Idź do oryginalnego materiału