Mama zawsze nasączała biszkopt tym ponczem. Ciasto nigdy nie było suche. Wystarczy woda i 3 składniki

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Czym nasączyć biszkopt? gaelgogo/iStock


Czym nasączyć biszkopt? To pytanie zadają sobie wszyscy, którzy podjęli się wyzwania zrobienia tortu. Na pewno zależy ci na tym, żeby był miękki i odpowiednio wilgotny. Znamy sprawdzony przepis. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Smaczny i dobrze wyglądający tort potrafi sporo kosztować. Właśnie dlatego coraz więcej osób decyduje się zrobić go samodzielnie w domu. Składniki na krem i dekoracje to jedno, ale pierwsze skrzypce gra biszkopt. Powinien być dobrze wypieczony, mieć jasnobeżowy kolor i dość zwartą konsystencję. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!


Czym nasączyć biszkopt? Ta mieszanka pasuje do każdego tortu
Biszkopt najczęściej wykorzystuje się do tortu, ale może być podstawą wielu ciast: świątecznych serników, śmietanowców albo rolady. Niezależnie od tego, co planujesz z nim zrobić, trzeba zadbać o jego wygląd i smak. Sposobów na nasączenie biszkoptu jest wiele. Wszystko zależy od preferencji smakowych i rodzaju ciasta, jakie chcesz przygotować. Bardzo dobrze sprawdzą się soki o neutralnym kolorze, np. cytrynowy albo ananasowy. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest poncz z wody, cukru, soku z cytryny i cukru waniliowego. Wkomponuje się praktycznie w każdy smak tortu.


Zagotuj 120 ml wody i zostaw do przestudzenia.
Dodaj jedną płaską łyżkę cukru, 5 g cukru waniliowego i łyżeczkę soku z cytryny.
Wymieszaj wszystkie składniki i skrop biszkopt.


PORADA! W przypadku jasnego biszkoptu unikaj ciemnych soków do nasączania, np. jagodowego albo malinowego. Utworzą ciemne plamy i całość nie będzie prezentować się estetycznie.


Czym nasączyć biszkopt? pexels.com/Cats Coming


Jak i czym nasączyć biszkopt czekoladowy? Porady dla początkującego cukiernika
Nie można polewać ciasta gorącym ponczem. Musi on mieć temperaturę pokojową. Nakładaj go na całą powierzchnię biszkoptu łyżką albo płaskim kuchennym pędzlem. Nie przesadzaj z ilością, bo zbyt mokre ciasto wchłonie masę i trudno będzie je pokroić. Zanim zaczniesz dekorować tort, poczekaj, aż biszkopt wchłonie poncz. A co z czekoladowym biszkoptem? W tym przypadku pole do popisu jest nieco większe. Do nasączenia możesz wykorzystać:


sok malinowy,
sok pomarańczowy,
lekko osłodzoną herbatę,
rozwodniony alkohol (np. rum, likier kokosowy, wiśniówka),
domowej roboty syrop czekoladowy (kakao, gorącą woda i cukier),
mleko czekoladowe.


jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału