Z kruszonką, pianką czy biszkoptem. Najlepsze przepisy na ciasta z jabłkami od Ewy Wachowicz

styl.interia.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Polsat


Szarlotka to jedno z tych ciast, które na stałe wpisało się w polską tradycję kulinarną. Jest uwielbiana przez pokolenia i często gości na naszych stołach, szczególnie jesienią, gdy jest sezon na jabłka. Choć istnieje wiele wariacji na temat szarlotki – z kruszonką, pianką, ciastem francuskim czy biszkoptem – kluczowym składnikiem pozostają zawsze jabłka.


Nie wszystkie odmiany jabłek nadają się do wypieków. Najlepiej sprawdzają się te o lekko kwaśnym smaku. Do tradycyjnej szarlotki najlepiej użyć takich jak: szara reneta czy antonówka. One od lat cieszą się uznaniem. Z nowszych odmian warto sięgnąć po rubinolę i ligola - obie mają doskonałą równowagę między kwasowością a słodyczą, co sprawia, iż ciasto zyskuje wyjątkowy smak.


Na początek tradycyjny przepis na szarlotkę na klasyczną dużą blachę


Składniki:Reklama


400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego200 g masła4 żółtka
Masa jabłkowa:
1½ kg jabłek (masa po obraniu)1 łyżeczka cynamonuskórka otarta z pomarańczy
Piana:
4 białkaszczypta soli¾ szklanki cukru pudru
Ponadto:
2 łyżki bułki tartejcukier puder
Opis przygotowania
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto.Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem.Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej.Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem.


Nietypową recepturą na szarlotkę jest ta, w której nie ma... jajek


Składniki:
2 szklanki kaszy manny2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1¾ szklanki cukru
Nadzienie:
2½ kg kwaśnych jabłek3 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonu150 g masła
Opis przygotowania:
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać.Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia, podzielić na trzy części. Do formy (25 x 40 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą) dać 1/3 sypkich składników, na nie połowę startych jabłek, na jabłka kolejną porcję składników sypkich, następnie pozostałe jabłka.Na wierzch wyłożyć trzecią część sypkich składników i wiórki zimnego masła. Piec ok. 55 minut w temp. 180 st. C.


Kolejny przepis to szarlotka z budyniem - obłędna!


Składniki:
½ kg mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g masła1 szklanka cukru2 jajkaszczypta soli2 budynie śmietankowe¾ l mleka4 łyżki cukru1 kg jabłekcukier puder do dekoracji
Opis przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Podzielić na dwie mniej więcej równe części. Jedną włożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Drugą podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń.Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać budyniem.Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Na sam koniec szarlotka na kruchym cieście z kratką


Składniki:
2 szklanki mąki½ szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego120 g masła1 jajko
Dekoracja:
100 g dżemu morelowegocukier puder
Nadzienie:
1 kg jabłek1 łyżeczka cynamonu1 garść rodzynków namoczonych w rumie1 garść prażonych orzechów włoskich


Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie gwałtownie wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).Rozłożyć nadzienie. Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez ok. 45 minut.Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.
Jak sami widzicie, pomysłów na szarlotkę nie brakuje. Założę się, iż jeżeli jesteście miłośnikami tego ciasta, to na pewno znajdziecie przepis idealny dla siebie.
Idź do oryginalnego materiału