Często zerkamy do lodówki i zastanawiamy się, co można dobrego zjeść na obiad. Podobnie jest, gdy spodziewamy się wizyty znajomych lub rodziny. Czasem niepotrzebnie szukamy skomplikowanych rozwiązań, podczas gdy proste pomysły są zwykle najlepsze, jak właśnie szybkie skrzydełka w miodzie. Co ważne, można je przyrządzić na wiele różnych sposobów - poniżej znajdziesz nasze propozycje.
REKLAMA
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem
Skrzydełka w miodzie z piekarnika - przepis na deszczowe dni
Taką potrawę można przygotować niezależnie od pory roku czy okazji. Można ją zrobić choćby na zwykły, weekendowy obiad. Skrzydełka w miodzie z piekarnika spotkają się na pewno z aprobatą wszystkich, którzy lubią mięsa w słodkiej odsłonie.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki miodu
majeranek lub inne ulubione zioła
sól i pieprz.
Wykonanie:
Skrzydełka należy umyć, osuszyć i pozbyć się ewentualnych resztek piór. Następnie natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Najlepiej zrobić to 12 godzin przed planowanym pieczeniem i zostawić w marynacie np. na noc. Następnie ułożyć skrzydełka w naczyniu żaroodpornym lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrzydełka powinny być bowiem pieczone przez 40 minut pod przykryciem, a następnie bez 10-15 minut. Temperatura piekarnika to 200 stopni Celsjusza z ustawieniem pieczenia góra-dół. Na ostatnie minuty można zmienić ustawienie tylko na grzałkę górną. W przypadku użycia blachy do ciasta danie można przykryć folią aluminiową.
Przepis na skrzydełka w miodzie na grilla
Od wiosny do jesieni, gdy robi się ciepło, wolimy spędzać czas na świeżym powietrzu. Wtedy też pojawiają się pomysły na potrawy, które można przyrządzić na ognisku lub grillu. Przepis na skrzydełka w miodzie na grilla może być więc idealny na taką okazję.
Przyrządzenie marynaty wygląda w zasadzie analogicznie jak w przypadku tej do piekarnika. Dobrze jest jednak dodać do niej oliwy lub oleju. Następnie skrzydełka układa się na ruszcie na grillu i trzeba ich dość mocno pilnować oraz przekładać z boku na bok, ponieważ panuje tam z reguły dość wysoka temperatura. Skrzydełka dość gwałtownie się grillują i łatwo je spalić. Będą gotowe po mniej więcej 20 minutach.
Skrzydełka w miodzie - przepis na inne marynaty
jeżeli lubi się gotować, nie można bać się eksperymentowania w kuchni. Dlatego często przepisy należy interpretować w taki sposób, by jak najbardziej sprzyjały naszym preferencjom smakowym. Nie powinno się obawiać zmiany proporcji czy składników. Należy więc pamiętać, iż można dodać do marynaty np. papryczkę chili, oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn, musztardę czy ketchup. Sprawi to, iż skrzydełka w miodzie będą wyjątkowe, zrobione wg naszej własnej receptury.
Z czym podawać skrzydełka w miodzie? Można je podać z surówkami, frytkami, pieczonymi ziemniakami czy batatami. Wszystko zależy od nas.
Zobacz też: Pierogi z dudkami podbijały PRL. Teraz mało kto wie, co to za danie