Śledziona wołowa w smaku przypomina niektórym połączenie wątróbki i serca wołowego. Jest wyrazista, lekko metaliczna i słodkawa. Jej konsystencja jest zwarta (bardziej niż w wątróbce), ale przy odpowiednim przygotowaniu może być delikatna i soczysta. Dzięki temu nada się zarówno do tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych lub egzotycznych dań.
Jakie adekwatności odżywcze ma śledziona wołowa? Jest zdrowsza niż się wydaje
Ten mało znany podrób ma wiele ważnych składników odżywczych. Przez np. zwartość łatwo przyswajalnego żelaza (ma go więcej niż wątróbka) jest polecana osobom borykającym się z anemią. Śledziona wołowa jest źródłem:
Żelaza hemowego – najlepiej przyswajalnej formy żelaza, która wspomaga leczenie i profilaktykę anemii.
Witaminy B12 – kluczowej dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz procesów krwiotwórczych.
Białka – niezbędnego w procesach regeneracyjnych i budulcowych organizmu.
Cynku i selenu – pierwiastków wspierających odporność oraz wpływających korzystnie na stan skóry i włosów.
Jak przyrządzić śledzionę wołową? Praktyczne porady
Śledzionę wołową możemy podsmażyć na patelni z cebulą. Nadaje się też do duszenia w sosie, grillowania, a wersji suszonej to zdrowa przekąska dla psa.
"Nadaje się do gulaszy, bo po duszeniu z warzywami i przyprawami jest mięciutka. Po zmieleniu może być też dodatkiem do kotletów mielonych. Najprościej podsmażyć ją z cebulą, podobnie jak przygotowujemy wątróbkę. W kuchni tureckiej jest przysmakiem i piecze się ją na ruszcie. Na Malcie zaś używa się jej do kiełbasy wraz z kaszą i ziołami" –
podaje serwis kuchnia.wp.pl.
Śledzionę wołową, podobnie jak zwykłe mięso, powinniśmy kupować w sprawdzonych sklepach, by była świeża i bezpieczna do jedzenia. Przed obróbką w kuchni warto ją dokładnie oczyścić z błon i żył.