Młode szyszki sosny są drogocennym skarbem, który otrzymujemy od natury i który warto wykorzystywać w swojej codziennej diecie. Mają one wiele zdrowotnych adekwatności i wpływają korzystnie na różne obszary naszego organizmu. Termin ich zbioru zbliża się wielkimi krokami, więc podpowiadamy, dlaczego warto je jeść oraz jak je wykorzystać w kuchni.
Dlaczego warto regularnie spożywać młode szyszki sosny?
Sosna znana jest od stuleci jako roślina posiadająca lecznicze adekwatności. Co więcej, jej młode szyszki to prawdziwa skarbnica witamin oraz minerałów. Zawierają one bowiem duże ilości witaminy C, a także obfitują w olejki eteryczne, antyoksydanty oraz flawonoidy.
Wszystkie te składniki świetnie wpływają na naszą odporność, a także chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wykazują adekwatności przeciwzapalne. W dodatku systematyczne spożywanie szyszek sosny pozwoli poprawić nam koncentrację, a także wpłynie korzystnie na nasz układ trawienny.
Szyszki najlepiej zbierać późną wiosną, gdy są jeszcze miękkie i mają dużą zawartość składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, aby nie zbierać ich na zanieczyszczonych obszarach, a także w pobliżu ruchliwej drogi.
Czytaj również: Masz problemy z zasypianiem? Wyjmij z szafy jedną rzecz, a będziesz spać jak dziecko
Jak wykorzystać szyszki sosny w kuchni? Ten przysmak to idealne rozwiązanie
Szyszki sosny możemy wykorzystać na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych metod jest przygotowanie z niej smacznego dżemu, który będzie łatwo wprowadzić do swojej codziennej diety, ponieważ może być używany jako dodatek do kanapek, naleśników czy jogurtów oraz innych deserów.
Regularne spożywanie go, pozwoli nam wspomóc organizm w walce z infekcjami, a także wpłynie pozytywnie na nasze trawienie. Samo przygotowanie dżemu z szyszek sosny nie jest trudne. Do zrobienia go, będziemy potrzebowali:
- 1 kg cukru,
- 2 szklanki wody,
- 1 kg młodych szyszek sosny,
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Pierwszym krokiem jest umycie szyszek i pokrojenie ich na małe kawałki. Następnie w garnku zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Dorzucamy do niej szyszki i całość gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu, do momentu, aż dżem zrobi się gęsty.
W momencie, gdy pozostało gorący, przelewamy dżem do słoików, zakręcamy je i odwracamy do góry dnem, aż przestygną. Gotowy dżem powinien mieć złocisty kolor. Należy przechowywać go w słoiczku w ciemnym i chłodnym miejscu. Możemy stosować go do różnych dań lub dodawać do herbaty.
Zobacz też:
Owiń kluczyki do samochodu folią aluminiową. Pożegnasz poważny problem
Plamy z oleju na kostce brukowej nie będą już straszyć gości. Tak usuniesz je bez szorowania
Tak wyczyścisz choćby najbardziej zabrudzone fugi. Wystarczy domowa pasta za grosze