Mało kto wie, czym jest ta kropka. Czy jajka z plamkami krwi są bezpieczne do spożycia

zycie.news 1 dzień temu
Zdjęcie: Jajko, źródło: YouTube/Field Vet


Nie wyrzucaj jeszcze swojego śniadania. Jajka z plamkami krwi są naturalnym (ale rzadkim) zjawiskiem — i są całkowicie bezpieczne do spożycia.

Czym są plamki krwi w jajkach?

Według "Parenting Wp.pl", lamki krwi to małe czerwone lub różowe plamki, które czasami znajdują się na żółtku lub białku jajka. Są to dosłownie niewielkie ilości krwi. zwykle są one nieszkodliwe i nie oznaczają, iż jajko nie nadaje się do spożycia. Chociaż plamki krwi mogą być nieapetyczne, nie wpływają one na smak ani wartość odżywczą jajka.

Plamy te mogą różnić się rozmiarem i kolorem, od małych plamek po większe czerwono-brązowe plamy. Plamy mięsne są również uważane za nieszkodliwe. Co powoduje plamy krwi w jajach? Znalezienie krwi w żółtku może być niepokojące, ale niekoniecznie jest powodem do niepokoju — dla ciebie lub twoich kur.

Plamka krwi w jajku może wystąpić z różnych powodów. Często plamy krwi są spowodowane pęknięciem naczynia krwionośnego na powierzchni żółtka podczas formowania, zwykle z powodu wahań hormonów kury. Czasami układ rozrodczy kury doświadcza niewielkiego krwawienia, co prowadzi do przedostania się odrobiny krwi do jaja podczas jego formowania.

W rzadkich przypadkach niedobory żywieniowe lub choroby wpływające na układ rozrodczy kury mogą prowadzić do obecności krwi w jajach.

Plamki krwi w białku

Znalezienie krwi w białku jaja jest mniej powszechne niż w żółtku, ale również zdarza się z podobnych powodów. Podobnie jak w żółtku, plamki krwi mogą pojawić się w białku jaja z powodu pęknięcia naczyń krwionośnych podczas procesu formowania jaja.

Czy plamka krwi oznacza, iż jajko jest zanieczyszczone? Nie, wcale nie. Jajka z plamami krwi są bezpieczne do spożycia, po prostu nie są powszechne. Kupując jaja w supermarkecie, rzadko można znaleźć te z plamami krwi, ponieważ komercyjni producenci jaj sprawdzają je przed wysyłką.

Jajka przechodzą proces zwany świecowaniem, w którym jasne światło jest prześwietlane przez każde jajko w celu wykrycia wewnętrznych niedoskonałości. Jajka z plamami krwi są zwykle identyfikowane i usuwane przed zapakowaniem i wysłaniem do sklepów. jeżeli jednak kupujesz jajka bezpośrednio od lokalnego rolnika lub masz własny kurnik, możesz zauważyć plamy krwi nieco częściej.

Należy pamiętać, iż można spotkać się z opinią — szczególnie bezpośrednio w gospodarstwach, iż plamka w jajku może oznaczać, iż kurka miała randkę z kogutem i doszło do powstania w jajku zalążka kurczaczka.

Co o tym sądzicie?

Idź do oryginalnego materiału