Daktyle suszone to przekąska, po którą chętnie sięgamy w momencie, gdy dopadnie nas słodyczowy głód. Znajdują one także szerokie zastosowanie w kuchni. Dowiedz się, co można zrobić z suszonych daktyli i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Daktyle suszone - adekwatności i wartości odżywcze
Czym cechują się daktyle suszone? Ich adekwatności są znane i cenione już od dawna. Daktyle to pożywne owoce palmy daktylowej, które wyróżniają się bardzo słodkim smakiem i gęstą konsystencją.
W daktylach znajdziemy cukry proste, które są doskonałym źródłem energii. Są bogate także w błonnik, który reguluje procesy trawienne zachodzące w organizmie i pomaga w pozbyciu się zaparć. W tych owocach znajdziemy ponadto witaminy z grupy B, które mają bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego człowieka, a także minerały, głównie wapń, magnez i potas.
Daktyle suszone to także cenne źródło przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Można spożywać je jako przekąskę, ale ich zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze.
Suszone daktyle w kuchni. Co można z nich zrobić?
Suszone daktyle to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Z uwagi na słodki smak z powodzeniem mogą zastąpić cukier, dlatego często są wykorzystywane do przygotowania domowych słodyczy. Mają lepką konsystencję, dzięki czemu idealnie sprawdzają się jako element wiążący np. do zdrowych batonów energetycznych.
Aby je zrobić, wystarczy suszone daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie zblendować na gładką masę wraz z orzechami, wiórkami kokosowymi i innymi suszonymi owocami. Z masy formujemy batoniki i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby stwardniały.
Zblendowane daktyle możemy wykorzystać także jako słodzik do domowych ciasteczek i muffinek. Kolejna interesująca propozycja, to nutella domowej roboty na bazie daktyli. Owoce należy namoczyć we wrzątku i zblendować na gładką masę wraz z orzechami laskowymi, kakao i odrobiną oleju kokosowego. o ile domowa nutella wychodzi zbyt gęsta, należy rozrzedzić ją odrobiną wody.
Daktyle suszone - kcal w 100 g produktu. Czy są dietetyczne?
Jak bardzo kaloryczne są daktyle suszone? Kcal w 100 g produktu mogą się wahać w zakresie od 250 do 300. Trudności w dokładnym oszacowaniu liczby kcal wynikają m.in. z wybranej odmiany daktyli oraz zastosowanego sposobu suszenia.
Jak widać z powyższego, daktyle suszone są produktem wysokokalorycznym. Ma na to wpływ przede wszystkim wysoka zawartość cukrów prostych w produkcie. Wysoka kaloryczność nie oznacza jednak, iż trzeba zrezygnować ze ich spożywania. Warto je po prostu spożywać z umiarem i wykorzystywać w momencie, gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, np. przed lub po treningu.
Nie należy przesadzać z ilością daktyli spożywanych jednorazowo. Wystarczy kilka sztuk dziennie, aby w pełni skorzystać z ich dobroczynnych adekwatności. Daktyle suszone warto łączyć z innymi wartościowymi produktami (np. orzechy), aby wzbogacić wartość odżywczą przekąski i sprawić, aby stała się bardziej pożywna.
Daktyle suszone IG - czy daktyle suszone są dla wszystkich?
Jaki indeks glikemiczny mają suszone daktyle? IG produktu wynosi ok. 60, co oznacza, iż suszone daktyle są dosyć wysoko (ale nie najwyżej) w grupie produktów, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Jest to cenna informacja dla osób, które zmagają się z cukrzycą bądź insulinoopornością.
W przypadku problemów z gospodarką węglowodanową w organizmie spożywanie daktyli suszonych warto skonsultować z dietetykiem, który pomoże w ułożeniu optymalnej diety dla konkretnej osoby. Zaleca się, aby osoby, które zmagają się z cukrzycą lub insulinoopornością, łączyły suszone daktyle z produktami o niskim indeksie glikemicznym, np. nasionami lub orzechami. Warto także monitorować poziom glukozy po spożyciu daktyli.
Podsumowując, daktyle suszone to produkt, którego spożywanie niesie wiele korzyści dla zdrowia, jednak z uwagi na wysoką kaloryczność oraz dosyć wysoki indeks glikemiczny, powinny być spożywane z umiarem, w ramach zdrowej, zbilansowanej diety.
Zobacz też: Gdzie wyrzucić puszkę po konserwie? Polacy zajadają się zawartością, a potem popełniają błąd