Obiad z ziemniakami to nie tylko klasyczny kotlet z purée, ale także pyszna zapiekanka. Przyrządzona w ulubiony sposób, może wywołać zachwyt. Co więcej, jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Dlatego też o ile nie masz doświadczenia w gotowaniu - nie martw się. Poradzisz sobie bez trudu z naszymi przepisami.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Obiad z ziemniakami - zapiekankę cebulową podano do stołu!
Oto przepis na szybki obiad z ziemniakami - zapiekanka z dodatkiem cebuli:
Składniki:
8-10 ziemniaków
2-3 cebule
sól, pieprz, rozmaryn
śmietana - 200 ml
masło do smażenia i smarowania
tarty ser do posypania
Wykonanie:
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Następnie zeszklij na maśle.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry i gotuj przez kilka minut w osolonej wodzie.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je dobrze masłem.
Później ułóż pierwszą warstwę ziemniaków. Przypraw je przyprawami.
Dodaj odrobinę śmietany. Wyłóż cebulę.
Powtarzaj czynność do wykończenia wszystkich składników. Końcową warstwę posyp startym serem.
Naczynie przykryj folią aluminiową.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Włóż naczynie do piekarnika. Przystąp do pieczenia. Proces ten powinien potrwać mniej więcej 30-55 minut. Należy piec do miękkości ziemniaków.
Pomysł na obiad z ziemniakami - zapiekanka z kiełbasą i warzywami. Szybki przepis
Pomysł na obiad z ziemniakami i kiełbasą to kolejny przepis na proste danie, które umili nam każde popołudnie. Możecie być pewni, iż Wasze kulinarne poczynania będą docenione. Przejdźmy od razu do sposobu wykonania.
Szybki i tani obiad z ziemniakami i kiełbasą:
Składniki:
300 g kiełbasy
250 g startego sera żółtego + 100 g startego parmezanu
200 ml śmietany
5-10 ugotowanych ziemniaków
3-4 cebula
3-4 marchewki
masło
oliwa z oliwek
posiekana natka z pietruszki
sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra
Sposób wykonania krok po kroku:
Obierz cebulę. Posiekaj ją na drobno i usmaż na patelni na oliwie. Powinna się zeszklić.
Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną kiełbasę na oliwie.
Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach i podsmaż na maśle.
Pokrój ugotowane ziemniaki w plasterki.
Przygotuj naczynie żaroodporne.
W nasmarowanym masłem naczyniu ułóż warstwowo ziemniaki, marchew, cebulę i kiełbasę. Każdą warstwę przypraw.
Wrzuć do śmietany posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
Posyp zapiekankę serem i zalej śmietaną.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30-45 minut. Danie jest gotowe do podania.
Zobacz też: Cukinia faszerowana to szybkie danie na niedzielę. Jaki farsz pasuje najlepiej?