To najlepszy serniczek na zimno jaki jadłam. Po brzegi wypełniony malinami, słodko-kwaśny, kremowy. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wspaniały deser malinowy na zimno.
Malinowy sernik na zimno to sernik iście wykwintny, bo przygotowany jest z serka mascarpone, bez użycia żelatyny, z dużą ilością malin, ale głównym składnikiem odpowiedzialnym za ten pyszny smak jest różowa czekolada ruby. Czekolada ruby to czekolada produkowana przez firmę Barry Callebaut i można ją nabyć przez internet. Ma różowy, pastelowy kolor i lekko kwaśny, owocowy smak. Idealnie łączy się z malinami. jeżeli nie chcecie jej kupować to zastąpcie ją w tym przepisie taką samą ilością czekolady białej, ale dodajcie mniej cukru. Małe beziki do dekoracji możecie przygotować sami - TUTAJ znajdziecie przepis.
Malinowy sernik na zimno
Składniki:
- około 100g okrągłych biszkoptów,
- MALINOWE PUREE:
- 250g malin,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 50g cukru,
- MASA SEROWA:
- 350g serka mascarpone,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- 180g czekolady ruby (różowej czekolady),
- 40g cukru pudru,
- 300g świeżych malin,
- DEKORACJA:
- mini beziki,
- 200g świeżych malin,
- kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut
Malinowy sernik na zimno
Przygotowanie:
MALINOWE PUREE: Maliny (świeże lub mrożone) umieszczamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i cukrem. Zagotowujemy. Gotujemy razem około 1 minutę. Po tym czasie owoce powinny się rozpaść, a cukier rozpuścić. Gdyby się tak nie stało to gotujemy jeszcze chwilkę razem. Zdejmujemy z ognia i masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Malinowe puree studzimy.
MASA SEROWA: Spód tortownicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za obręcz. Różową czekoladę (czekoladę ruby) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub interwałowo w mikrofali i pozostawiamy do przestudzenia.
W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy je razem mikserem przez 1 -2 minuty. Dodajmy malinowe puree i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladą i mieszamy krótko, delikatnie do powstania jednolitej masy serowej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przy pomocy szpatułki łączymy z masą malinową. Dodajemy świeże maliny i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Odstawiamy tortownicę na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, do stężenia.
Po tym czasie serniczek dekorujemy i podajemy. Życzę smacznego!
Malinowy sernik na zimno
Inspiracja