Małe ciasto jogurtowe z malinami

przepisnikmoniki.pl 2 tygodni temu
Małe jest piękne! Dotyczy to również ciast. Pomysł na ciasto z tortownicy o średnicy 20 cm narodził się w momencie, kiedy okazało się, iż mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, ale nie na tyle dużo słodkiego, by potem zalegało to przez tydzień w lodówce, bo jednak nie jemy aż tyle, albo nie ma nas aż tylu do jedzenia. Skomplikowana matematyka kawałkowo-osobowa, za to przepis całkiem prosty ;)


Forma - tortownica o średnicy 20cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczenie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 45 minut (do suchego patyczka).

Składniki:

  • 2 jajka
  • 75g cukru (najlepiej użyć drobnego)
  • 200g jogurtu naturalnego (albo trochę mniej, wystarczy mały kubeczek)
  • 50 ml oleju lub roztopionego masła
  • 230g mąki (dowolnej, u mnie 80g mąki tortowej plus 150g mąki pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • ok. 150g owoców do posypania na wierzch (użyłam świeżych malin)

Wykonanie:

  1. Składniki suche umieszczamy i mieszamy w mniejszej miseczce. Odstawiamy.
  2. Składniki mokre umieszczamy w nieco większej, wygodniejszej do mieszania misce. Mieszamy (najlepiej rozkłócić wszystko trzepaczką).
  3. Do składników mokrych dodajemy suche. Mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
  4. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i przesmarowanej po bokach tortownicy.
  5. Wierzch posypujemy owocami.
  6. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, góra-dół, na ok. 45 minut (do suchego patyczka).







Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału