Parę dni temu przypomniało mi się, iż w szafie czeka na mnie makaron przywieziony z Chorwacji. Jakbyście nie wiedzieli, lubię kupować dziwaczne makarony (mówię tutaj o ich kształcie). Będąc na urlopie wyhaczyłam makaron fuži. Dopiero niedawno wyczytałam, iż jest to tradycyjny makaron chorwacki. No i fajnie. Miałam ochotę na coś z grzybami, więc efekty macie na załączonym zdjęciu. Grzyby, orzechy, natka – sami wiecie, to musiało się udać.

Składniki:
150 g ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu fuži) 
2 filety udek z kurczaka 
duża garść suszonych grzybów 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
1 liść laurowy 
3 ziarna ziela angielskiego 
3/4 szklanki wody (do zalania grzybów) 
150 ml słodkiej śmietany 18% 
1 łyżeczka rozmarynu 
garść orzechów włoskich 
2 gałązki natki pietruszki 
sól 
pieprz 
olej rzepakowy 
(przepis na 2-3 porcje)   
Grzyby zalewamy woda, odstawiamy na noc. Na tym etapie kroimy udka w większą kostkę, doprawiamy rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem, wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień, na rozgrzany olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po 2 minutach wrzucamy udka z kurczaka, obsmażamy na złoty kolor. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, dorzucamy do kurczaka razem z wodą, w której się moczyły. Wlewamy śmietanę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko gotujemy około 10 minut, do zagęszczenia sosu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do sosu, mieszamy. Podajemy z rozdrobnionymi orzechami i poszatkowaną natką pietruszki. Polecam całość posypać jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Makaron z pieczarkami
Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami
Łazanki z kapustą i pieczarkami

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











