Makaron z karmelizowanym porem, burratą i prażoną cebulką

masteofficial.com 3 dni temu

To danie mogłoby z powodzeniem pojawić się w karcie najlepszej restauracji – a jednak możesz przygotować je w domowym zaciszu. Makaron rigatoni z karmelizowanym porem, kremową burratą i chrupiącą cebulką to połączenie prostoty z wyrafinowanym smakiem. Coś nieoczywistego, co myślę, iż Cię zaskoczy. Por, cudownie delikatny i lekko słodki po karmelizacji, pokazuje tu swoje szlachetne, niemal zmysłowe oblicze. Całość dopełnia aksamitny sos na winie, świeże zioła i kremowa burrata, która z wdziękiem wtapia się w każde pociągnięcie widelca.

A do czego jeszcze możesz wykorzystać ten sos?

Możesz zrobić chrupiącą rybę np. dorsza czy łososia i ułożyć go zgrabnie na sosie, a do tego podać młode ziemniaczki brokuły na parze wytaplane w cytrynowym maśle.

Możesz go także mocno odparować i położyć na nim grillowane warzywa takie jak bakłażan, papryka i cukinia. Charakteru nada lekko pikantny sos na bazie harissy i posiekane orzechy.

W wersji mięsnej fajnie sprawdzi się grillowany kurczak i do tego lekka sałatka, lub wersja na chrupiąco z panierką parmezanową, do tego gęsty sos i blanszowany groszek.

Składniki na makaron z karmelizowanym porem, burratą i prażoną cebulką:

  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony)
  • 250ml śmietanki 18%
  • 150ml białego wina lub wody
  • 1 burrata
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1/2 chilli
  • garść parmezanu
  • 250g makaronu rigatoni
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
    Świeże sioła do posypania: pietruszka, bazylia oraz mięta
    Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól oraz pieprz
@maste_official

Jeżeli jesteście z Łodzi to zapraszam Was na Środowe Smaczki z @Wasalaa w tym tygodniu ze mną w Łodzi na @offpiotrkowska_center w ich butiku! ✨ Start o 11:00 🕚 ••• A wszystkich tych, którzy przyjść nie mogą zapraszam do zrobienia przepisu z karmelizowanym porem 🌱 Na blogu pisze też o innych pomysłach na wykorzystanie sosu – zapraszam na masteofficial.com 🤍 ••• Do zobaczenia! ☀️ ••• #waszamarcysia #lodz #lodz_poland #lodzkieofficial #offpiotrkowska #por #makaron #rigatoni #burrata #obiad #lekcjegotowania

♬ Tower by the Sea – Austin Farwell

Sposób przygotowania makaronu rigatoni z karmelizowanym porem, burratą i prażoną cebulką:

  • Pora pokrój w cienkie plasterki i dobrze umyj na sitku.
  • Na patelni rozpuść łyżkę masła wraz z dwiema łyżkami oliwy i podsmaż pora, aż delikatnie gdzieniegdzie się poprzypala. Trwa to około 7 -10 minut. W trakcie smażenia dodaj 1/2 łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, posiekany czosnek oraz chilli.
  • Następnie podlej wszystko winem lub wodą i duś, aż płyn odparuje.
  • Dodaj groszek, wymieszaj i zalej wszystko śmietanką.
  • Zetrzyj gałkę muszkatołową i gotuj na wolnym ogniu, aż groszek zmięknie. jeżeli jest taka potrzeba możesz dodać odrobinę wody.
  • Makaron ugotuj w słonej niczym ocean wodzie al dente – zachowaj chochlę wody z gotowania.
  • Następnie zmiksuj wszystkie składniki na gęsty i kremowy sos i przełóż go ponownie na patelnie.
  • Dodaj makaron i na początek 1/2 chochli wody z gotowania.
  • Zetrzyj parmezan, dobrze wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  • Wyłóż rigatoni na talerz, na wierzchu ułóż kawałek poszarpanej burraty, posyp wszystko prażoną cebulką, oprósz parmezanem, solą w płatkach oraz świeżo mielonym – najlepiej białym – pieprzem.
  • Na koniec skrop delikatnie oliwą.

Smacznego,
Wasza Marcysia!

Idź do oryginalnego materiału