To danie mogłoby z powodzeniem pojawić się w karcie najlepszej restauracji – a jednak możesz przygotować je w domowym zaciszu. Makaron rigatoni z karmelizowanym porem, kremową burratą i chrupiącą cebulką to połączenie prostoty z wyrafinowanym smakiem. Coś nieoczywistego, co myślę, iż Cię zaskoczy. Por, cudownie delikatny i lekko słodki po karmelizacji, pokazuje tu swoje szlachetne, niemal zmysłowe oblicze. Całość dopełnia aksamitny sos na winie, świeże zioła i kremowa burrata, która z wdziękiem wtapia się w każde pociągnięcie widelca.
A do czego jeszcze możesz wykorzystać ten sos?
Możesz zrobić chrupiącą rybę np. dorsza czy łososia i ułożyć go zgrabnie na sosie, a do tego podać młode ziemniaczki brokuły na parze wytaplane w cytrynowym maśle.
Możesz go także mocno odparować i położyć na nim grillowane warzywa takie jak bakłażan, papryka i cukinia. Charakteru nada lekko pikantny sos na bazie harissy i posiekane orzechy.
W wersji mięsnej fajnie sprawdzi się grillowany kurczak i do tego lekka sałatka, lub wersja na chrupiąco z panierką parmezanową, do tego gęsty sos i blanszowany groszek.
Składniki na makaron z karmelizowanym porem, burratą i prażoną cebulką:
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony)
- 250ml śmietanki 18%
- 150ml białego wina lub wody
- 1 burrata
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 1/2 chilli
- garść parmezanu
- 250g makaronu rigatoni
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Świeże sioła do posypania: pietruszka, bazylia oraz mięta
Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól oraz pieprz
Jeżeli jesteście z Łodzi to zapraszam Was na Środowe Smaczki z @Wasalaa w tym tygodniu ze mną w Łodzi na @offpiotrkowska_center w ich butiku! ✨ Start o 11:00 🕚 ••• A wszystkich tych, którzy przyjść nie mogą zapraszam do zrobienia przepisu z karmelizowanym porem 🌱 Na blogu pisze też o innych pomysłach na wykorzystanie sosu – zapraszam na masteofficial.com 🤍 ••• Do zobaczenia! ☀️ ••• #waszamarcysia #lodz #lodz_poland #lodzkieofficial #offpiotrkowska #por #makaron #rigatoni #burrata #obiad #lekcjegotowania
♬ Tower by the Sea – Austin FarwellSposób przygotowania makaronu rigatoni z karmelizowanym porem, burratą i prażoną cebulką:
- Pora pokrój w cienkie plasterki i dobrze umyj na sitku.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła wraz z dwiema łyżkami oliwy i podsmaż pora, aż delikatnie gdzieniegdzie się poprzypala. Trwa to około 7 -10 minut. W trakcie smażenia dodaj 1/2 łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, posiekany czosnek oraz chilli.
- Następnie podlej wszystko winem lub wodą i duś, aż płyn odparuje.
- Dodaj groszek, wymieszaj i zalej wszystko śmietanką.
- Zetrzyj gałkę muszkatołową i gotuj na wolnym ogniu, aż groszek zmięknie. jeżeli jest taka potrzeba możesz dodać odrobinę wody.
- Makaron ugotuj w słonej niczym ocean wodzie al dente – zachowaj chochlę wody z gotowania.
- Następnie zmiksuj wszystkie składniki na gęsty i kremowy sos i przełóż go ponownie na patelnie.
- Dodaj makaron i na początek 1/2 chochli wody z gotowania.
- Zetrzyj parmezan, dobrze wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Wyłóż rigatoni na talerz, na wierzchu ułóż kawałek poszarpanej burraty, posyp wszystko prażoną cebulką, oprósz parmezanem, solą w płatkach oraz świeżo mielonym – najlepiej białym – pieprzem.
- Na koniec skrop delikatnie oliwą.
Smacznego,
Wasza Marcysia!

