Magda Gessler zdradziła zdradziła trik na kopytka. Nie rozpadną się w czasie gotowania

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przepis Magdy Gessler na kopytka - Pyszności; foto: Canva


Jaki jest patent królowej polskiej sceny kulinarnej na udane kopytka? Jest jeden, podstawowy, bez którego znajomości możemy się choćby nie zabierać za przygotowywanie tego popularnego dodatku. Poznaj przepis Magdy Gessler na kopytka i dowiedz się, na czym polega trik restauratorki.

Magda Gessler wie, iż prawdziwa sztuka kulinarna polega na tworzeniu dań prostych w najlepszy możliwy sposób. To dlatego restauratorka już nieraz wspominała o swoich patentach na idealny rosół, naleśniki, a choćby purée ziemniaczane.

Tym razem chcemy ci pokazać, jak wygląda klucz Magdy Gessler do udanych kopytek. Sprawa jest bajecznie prosta, ale nie wszyscy mogli o niej słyszeć.

Wszystko jest kwestią ziemniaków

Najlepsze ziemniaki na kopytka – Pyszności; foto: Canva

Przepis Magdy Gessler opiera się na jednej, podstawowej zasadzie: odpowiednim doborze rodzaju ziemniaków.

Być może słyszałeś już o tym, iż kartofle dzielą się na kategorie pod względem zawartości skrobi. To właśnie te najbardziej „mączyste” proponuje Magda Gessler jako główny produkt do przygotowania kopytek. jeżeli więc chcesz zastosować się do rady restauratorki, podczas następnych zakupów wybierz ziemniaki typu B lub C. Z nich stworzysz najlepsze kopytka.

Dalej należy już tylko zastosować się do przepisu i porad Magdy Gessler.

Przepis na kopytka Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków typu B lub C
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 – 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na równe wielkościowo kawałki. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie, odcedź i poczekaj, aż przestygną.

Teraz przepuść kartofle przez specjalną praskę. jeżeli jej nie posiadasz, możesz posłużyć się zwykłym widelcem. Przełóż je do miski, dodaj obie mąki, jajka oraz sól.

Przepis Magdy Gessler na kopytka – Pyszności; foto: GettyImages

Ciasto zagniataj do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Następnie podziel je na mniejsze części i uformuj z nich wałki. Pokrój je pod skosem tak, by uzyskać niewielkie i apetycznie wyglądające kluski.

Gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnie, są już gotowe. Smacznego!

Przepis na kopytka Magdy Gessler doskonale sprawdzi się na obiad. A ten z naszego kanału na YouTube – na deser.

Idź do oryginalnego materiału