Jeśli znudziło ci się zwykłe ziemniaczane puree albo inne mączne dodatki do dania głównego, to przeczytaj ten artykuł. Pieczone ziemniaczki Magdy Gessler są idealnie smaczne i aromatyczne, a wszystko to za sprawą bardzo prostego przepisu od restauratorki.
Pieczone ziemniaczki to nie żaden rewolucyjny czy skrajnie ekstrawagancki pomysł na dodatek do obiadu, jednak żeby wyszły więcej niż poprawnie, trzeba po pierwsze wiedzieć, jak postąpić z ich obróbką termiczną, a po drugie – jakich przypraw użyć. To trochę jak z frytkami. Dopiero kiedy zastosujesz się do sprawdzonych porad na ich przygotowanie, odkryjesz, iż frytki, które jadłeś do tej pory, nie miały nic wspólnego z tym, jakie wychodzą ci teraz.
pieczone ziemniaczki Magdy Gessler – Pyszności; foto: Canva
Magda Gessler zna się zarówno na kuchni tradycyjnej i regionalnej, jak i takiej, którą określilibyśmy po prostu jako „luźna kuchnia domowa”. To znaczy, iż ma być smacznie, a nie pretensjonalnie. I to się szanuje.
To dlatego, kiedy poznaliśmy przepis na pieczone ziemniaczki Magdy Gessler, rzuciliśmy wszystko, co robiliśmy, i wzięliśmy się za ich przygotowanie. Dziś chcemy przekazać ci prostą, ale doskonałą recepturę. Oto ona.
Pieczone ziemniaczki Magdy Gessler
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz, żeby pozbyć się z nich piachu i innego brudu. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej oczyszczone ziemniaki. Możesz sobie pomóc na przykład łyżką cedzakową, żeby się nie poparzyć.
pieczone ziemniaczki Magdy Gessler – Pyszności; foto: Canva
Od tego czasu gotuj ziemniaki 5 minut. Następnie odcedź je, pokrój najpierw w ćwiartki, a potem jeszcze na pół – w ten sposób uzyskasz ziemniaki w kształcie łódeczki.
Osuszone ustaw na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Główkę czosnku przekrój na dwie równe części i również połóż na blaszce. Rozmaryn rozetrzyj w dłoniach i obsyp nim łódeczki. Dopraw je też równomiernie solą i pieprzem i skropl oliwą z oliwek.
Piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu blaszki wymieszaj ziemniaczki z wyciśniętymi połówkami czosnku. Smacznego!
Zobacz też ten przepis na interesujący deser. Prosto z naszego kanału na YouTube.