Magda Gessler odradza używanie takich jajek. Są niesmaczne

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva


Najsłynniejsza polska restauratorka stworzyła podczas „Kuchennych Rewolucji” lokal, którego tematem przewodnim są jajka. Pasta jajeczna Magdy Gessler bryluje w karcie dań restauracji, a my odtwarzamy dla ciebie przepis, żebyś mógł uraczyć tym specjałem zarówno siebie, jak i pozostałych domowników.

Magda Gessler wychodzi z założenia, iż udana pasta jajeczna — tak jak i inne dania stworzone z jajek — to skutek dobrania dobrych, ekologicznych produktów. Jajka jajkom nierówne, bo, jak dobrze wiesz, popularne „trójki” są nie tylko niesmaczne, ale ich spożywanie jest też po prostu nieetyczne.

pasta jajeczna Magdy Gessler – Pyszności; foto: Canva

Co więcej, żeby pasta jajeczna wyszła idealnie smaczna i kremowa, należy odpowiednio ją doprawić. Restauratorka zademonstrowała swój sposób na to podczas jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. W tym rozdziale Magda Gessler brała udział w tworzeniu „Bistro Jajo” – lokalu w Starogardzie, którego menu jest w całości oparte właśnie na jajkach.

Jesteś ciekaw, jak prezentuje się taki przysmak? Zobacz przepis, zastosuj się do wskazówek Magdy Gessler i zaproponuj rodzinie coś naprawdę pysznego na śniadanie.

Pasta jajeczna Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • koperek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. interesujący patent na łatwe obieranie ich ze skorupek znajdziesz tutaj. Kiedy skończysz, zaczekaj, aż lekko ostygną i drobne je posiekaj. To samo zrób ze szczypiorkiem i koperkiem.

pasta jajeczna Magdy Gessler – Pyszności; foto: Canva

Teraz przesyp jajka do naczynia i przełóż do nich pokrojony szczypiorek i koperek. Wymieszaj składniki, a następnie do tej samej miski dodaj majonez, musztardę i ciepłe masło. Dopraw łyżeczką curry, połową łyżeczki ostrej papryki mielonej i szczyptą majeranku. Na koniec pastę jajeczną posól i popieprz. Proponujemy robić to choćby na kilka razy, za każdym razem mieszając i próbując. Tego majstersztyku lepiej nie przesolić!

Podawaj na pajdzie świeżego pieczywa i sam zadecyduj, jakie dodatki chcesz dołożyć na wierzch. Smacznego!

Pozostając w jajecznym temacie, rzuć też okiem na ten przepis na quesadillę z awokado i jajkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału