Magda Gessler nigdy nie zapomina o tej nietypowej przyprawie. Sekretny składnik ulepszy rosół

pysznosci.pl 1 rok temu

Wyjątkowy rosół Magdy Gessler to prawdziwa eksplozja smaku i aromatu. Jeden wyjątkowy składnik ulepszy cały wywar i wydobędzie więcej z tej zupy. Oto przepis na wyjątkowy rosół Magdy Gessler.

Magda Gessler to osobowość, której specjalnie przedstawiać nie trzeba. Od lat gości na ekranach naszych telewizorów, będąc jedną z głównych gwiazd programów „MasterChef” i „Kuchenne Rewolucje”. Właścicielka kilku restauracji chętnie dzieli się wskazówkami nie tylko z innymi restauratorami, ale również ze swoimi obserwatorami i fanami.

Przepis na wyjątkowy rosół Magdy Gessler

Jedną z uwielbianych w Polsce zup jest klasyczny rosół. Wolno gotowany wywar z warzyw i mięsa chętnie wybieramy w chłodne dni. Stawia na nogi i przyjemnie rozgrzewa, a jego smak kojarzy nam się z domem rodzinnym. Chociaż każdy ma swój patent na klasyczny rosół, to niezmienne pozostaje dobre mięso (najlepiej dwa rodzaje) oraz warzywa, takie jak marchewka, pietruszka, por czy seler. Niektórzy dorzucają kapustę włoską, inni stawiają na słodki akcent w postaci jabłka. Magda Gessler swój rosół wzbogaca nietypową przyprawą, która głównie kojarzy się z… herbatą.

Receptura na staropolski rosół – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski

W rosole Magdy Gessler nie może zabraknąć kilku goździków. Wystarczy zaledwie kilka sztuk, aby odmienić smak całej zupy. Staje się ona bardziej aromatyczna i wyrazista. Goździki mają niesamowicie pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a przez to wzmagają apetyt. Ze względu na swoje działanie antyseptyczne, wzmacniają odporność i zwalczają stany zapalne.

Rosół według Magdy Gessler – przepis

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka
  • 500 g szpondra wołowego
  • 6 marchewek
  • 1 cebula
  • 5 pietruszek
  • 1 seler
  • 1 por
  • 5 listków laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 3 kulki pieprzu w ziarnach
  • 2 gałązki lubczyku
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Mięso przetnij na pół, oczyść i wrzuć do garnka. Zalej zimną wodą i włącz ogień. Gotuj przez półtorej godziny, co jakiś czas ściągając zbierające się na powierzchni szumowiny. Po tym czasie dodaj obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Cebulę opal nad palnikiem lub podpiecz na suchej patelni i wbij w nią goździki – dzięki temu nie będą wypływały na powierzchnię, a ich wyciągnięcie będzie później bardzo proste. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Rosół powinien „pyrkać” minimum przez godzinę. Na pół godziny przed końcem dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.

Przepis na rosół pięciu przemian znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału