Ma mnóstwo witamin i błonnika, a do tego chroni oczy. Polacy rzadko wybierają ten owoc

top.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Każdy z nas wie, iż warto regularnie sięgać po owoce. Często jednak zapominamy o niektórych z nich, co jest sporym błędem, ponieważ potrafią być one prawdziwą skarbnicą dla naszego zdrowia. Tak jest w przypadku aronii, po którą wciąż kilka osób systematycznie sięga. Ten owoc ma wiele cennych adekwatności. Sprawdź, dlaczego warto go regularnie jeść.

Aronia to owoc, który zasługuje na szczególną uwagę ze względu na swoje niezwykłe adekwatności zdrowotne. Obfituje on w cenne składniki, dzięki którym między innymi wspiera układ odpornościowy, reguluje poziom cukru we krwi i korzystnie wpływa na wzrok. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć aronię do swojej diety.

Aronia - co zawiera? Ten owoc to prawdziwa skarbnica dla zdrowia

Aronia jest rośliną, którą warto docenić, ponieważ jej owoce mają wiele prozdrowotnych składników. Przede wszystkim znajdują się w nich duże ilości błonnika, który świetnie wpływa na pracę układu trawiennego. Oprócz tego owoce aronii cechuje to, iż mają niski indeks glikemiczny, więc pozwalają na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

Poza wymienionymi składnikami, w aronii znajdziemy także takie witaminy i minerały, jak:

  • magnez,
  • wapń,
  • potas,
  • bioflawonoidy,
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • cynk,
  • witamina K,
  • witamina C,
  • żelazo,
  • witamina E,
  • sód,
  • fosfor.

Czytaj również: Ćwiczenia rozciągające dla seniorów - wystarczy kilka minut dziennie, aby wzmocnić stawy

Dlaczego warto jeść aronię? Może ona zdziałać wiele dobrego dla naszego organizmu

Dzięki wymienionym wyżej składnikom aronia jest bardzo cennym owocem dla naszego ciała. Może ona wpłynąć na wiele sposobów na naszą kondycję zdrowotną, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.

Zwarte w owocach bioflawonoidy pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Oprócz tego aronia korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz układ trawienny, krwionośny i nerwowy.

Co więcej, regularne spożywanie aronii pozytywnie oddziałuje na narządy, kości oraz stawy. W dodatku owoce te poprawiają stan naszej skóry, paznokci oraz włosów. Również nie bez powodu jedzenie aronii jest szczególnie zalecane przy jaskrze, zaćmie i innych problemach ze wzrokiem, ponieważ owoc ten świetnie wpływa na nasze oczy. Dodatkowo pozwala on obniżyć ciśnienie tętnicze.

Jak wprowadzić aronię do diety? Tak wykorzystasz ją w kuchni

Owoce aronii możemy wprowadzić do swojej codzienności na wiele sposobów. Najprostszym sposobem jest co prawda jedzenie jej na surowo, jednak nie każdemu przypadnie do gustu jej kwaśno-cierpki smak.

Wtedy to warto np. przygotować z aronii smaczne przetwory czy dodać ją do ciasta. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do serów czy mięs. Świetnym sposobem jest także wykorzystywanie soku z aronii i dodawanie go do herbaty.

Zobacz też:

Zamiast do ciasta, wrzuć do toalety. Będzie lśnić czystością

​Dopadło cię wiosenne przesilenie? Dzięki temu odzyskasz energię

Myć czy nie myć słoiki przed wyrzuceniem? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze

Idź do oryginalnego materiału