Lubisz swojski bigosik? Tutaj wyjaśniamy krok po kroku, jak go prawidłowo zawekować

g.pl 3 tygodni temu
Bigos to danie kuchni polskiej, które często pojawia się na stołach w całym kraju. Nie da się jednak ukryć, iż jego przygotowanie jest dość czasochłonne. Warto zatem ugotować większą ilość i w odpowiedni sposób zawekować bigos, aby móc gwałtownie z niego skorzystać choćby po kilku miesiącach od gotowania. Zobacz, jak prawidłowo zawekować bigos w słoiku, aby dłużej cieszyć się jego smakiem.
Wekowanie bigosu - czy warto?
Każdy wie chyba, iż bigos najlepiej smakuje dopiero jakiś czas po przygotowaniu, kiedy zdąży się już "przegryźć". Gotowanie bigosu jest też czasochłonne, zatem dobrze mieć "zachomikowanych" kilka porcji na później. Dlatego warto wiedzieć, jak wekować bigos i zachować jego smak na dłużej. jeżeli wykonamy pasteryzację w dobry sposób, to bigos może czekać w naszej spiżarni choćby kilka miesięcy.


REKLAMA


Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty


Jak zawekować bigos w słoiku? Sprawdź naszą instrukcję krok po kroku
Bigos gotujemy tradycyjnie ze świeżej i kiszonej kapusty z mięsem z suszonymi grzybami, kiełbasą oraz przyprawami. Następnie pozostawiamy danie do lekkiego przestudzenia.
Słoiki do przechowywania bigosu muszą być czyste i wyparzone. Umieszczamy w nich gorący bigos w taki sposób, aby pozostawić około 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi słoika. Warto też wytrzeć brzegi słoików ręcznikiem papierowym, aby były czyste. Wypełnione słoiki dokładnie zamykamy i przechodzimy do pasteryzacji.
Pasteryzowanie bigosu w słoiku. Ile czasu gotować?
Pasteryzacja to proces, który ma za zadanie zabezpieczenie jedzenia przez zepsuciem. Jak zatem wykonać ją prawidłowo? Na dnie dużego garnka umieszczamy ściereczkę. Słoiki wstawiamy zakrętkami do góry, a do garnka wlewamy wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Następnie wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejną godzinę od zagotowania.


Ile czasu gotować bigos w słoiku? jeżeli chcemy, aby pasteryzacja przebiegła jeszcze lepiej, to zamiast jednorazowego gotowania bigosu przez 60 minut, możemy wypróbować metodę frakcyjną. Polega ona na pasteryzowaniu słoików przez 30 minut, ale powtarzane przez trzy dni z rzędu. Dzięki temu sposobowi bigos będzie w pełni zabezpieczony przed zepsuciem.


Wiemy już, jak długo gotować bigos do słoików. Teraz odpowiemy sobie jeszcze na pytanie jak przechowywać bigos w słoikach? Tuż po pasteryzacji stawiamy słoiki do góry dnem i czekamy do momentu, aż całkowicie ostygną. Po tym czasie sprawdzamy, czy wszystkie zakrętki są wklęsłe. jeżeli tak, to znaczy, iż pasteryzacja przebiegła poprawnie.


Bigos w słoikach powinniśmy przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu, bez dostępu do źródeł ciepła oraz światła. Tak przechowywane słoiki należy zużyć w ciągu sześciu miesięcy od pasteryzacji. Należy jednak pamiętać, iż jeżeli już otworzymy słoik, to przechowujemy go w lodówce i musimy spożyć bigos w ciągu maksymalnie trzech dni.
Idź do oryginalnego materiału