Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Prawie każdy je uwielbia, bo mają obłędny smak. Harmonijnie łączą mięsne i warzywne dodatki, jednak bez odpowiedniej wiedzy proces ich przygotowania może być czasochłonny i męczący.
Zawijanie kapuścianych liści wokół farszu potrafi zniechęcić. Na szczęście istnieje prosty i sprytny sposób, aby przyspieszyć ten etap. Sprawdź, jak sprawić, aby twoje kolejne gołąbki miały idealny kształt.
Jak zawinąć gołąbki gwałtownie tak, aby się nie rozpadły? Trik z miseczką ułatwi sprawę
Zawijanie gołąbków nie musi być mozolne. o ile masz dosyć patrzenia, jak farsz ucieka na boki, a liście kapusty nie chcą się odpowiednio ułożyć, wypróbuj prosty trik z miseczką. Wystarczy, iż wyjmiesz małą miseczkę z kuchennej szafki i użyjesz jej jako formy.
Włóż do środka liść kapusty w taki sposób, aby jego brzegi wystawały poza naczynie, do środka włóż farsz i delikatnie go dociśnij. Po podniesieniu miseczki, zawiń boki. Twoje gołąbki będą mieć idealny kształt i na pewno nie rozpadną się podczas gotowania.
Prosty przepis na gołąbki, które zawsze się udają. Zrobisz je bez problemu
Szukasz przepisu na gołąbki, który będzie prosty i zwięzły? To świetnie się składa. Ta receptura wystarczy, aby przygotować 8-10 sztuk na szybki obiad, który zachwyci rodzinę.
Przepis na gołąbki - składniki na farsz:
- mięso mielone - 300 g
- ryż - 80 g
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 1 ząbek
- jajko - 1 sztuka
- majeranek - 1 łyżeczka
- pieprz - wedle uznania
- olej - odrobina
Pozostałe składniki na gołąbki:
- kapusta - 1 główka
- passata - 300 ml (na sos)
- masło - 1 łyżka (na sos)
- mąka - 1 łyżeczka (na sos)
- sól, pieprz - wedle uznania (na sos)
- cukier - odrobina (na sos)
Włóż główkę kapusty do wrzątku na 10-15 minut, zdejmij miękkie liście i odetnij zgrubienia. Ryż na farsz ugotuj al dente. Zeszklij także cebulę, a później wymieszaj składniki z mięsem, czosnkiem, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Przystąp do formowania gołąbków z miseczką wedle wcześniej opisanego sposobu (wyłóż małą miseczkę liściem kapusty, tak by brzegi wystawały, nałóż porcję farszu, lekko dociśnij, wyjmij z miseczki i zawiń brzegi liścia do środka).
Włóż gołąbki do naczynia (z pokrywką), układając je ciasno, Zalej wodą do 70-75 proc. wysokości naczynia i duś je pod przykryciem 45–55 minut. Z masła i mąki zrób zasmażkę, wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 5 minut. Podawaj wraz z gołąbkami.
Zobacz też:
To zdrowa, tania, ale mało znana ryba. Gdy znajdę w markecie, robię zapasy
Od lat moczę śledzie tylko w tej zalewie. Mleko może się przy niej schować
Uszka na wigilię robię wcześniej. Dzięki temu nie sklejają się w zamrażarce















