Łomżyńska firma z branży spożywczej z unijną dotacją

podlaskie.news 1 dzień temu
Zdjęcie: Łomżyńska firma z branży spożywczej z unijną dotacją


EDPOL Food & Innovation Sp. z o.o. pozyskał 4,8 mln zł unijnego dofinansowania na realizację jednego z najbardziej zaawansowanych technologicznie projektów w regionalnym sektorze przetwórstwa spożywczego. Umowę w tej sprawie podpisano we wtorek, 9 grudnia. Dokument sygnowali wicemarszałek Marek Malinowski, członek zarządu Jacek Piorunek oraz prezes firmy Wojciech Dąbrowski.

Wicemarszałek Marek Malinowski podkreślił, iż inwestycja doskonale wpisuje się w strategiczne kierunki rozwoju regionu.

– Wspieramy firmy, które wprowadzają realne innowacje i przyczyniają się do rozwoju gospodarczego województwa, a EDPOL Food & Innovation jest tego przykładem – zaznaczył.

Jak dodał, środki unijne pozwolą przedsiębiorstwu rozszerzyć działalność, wdrożyć zaawansowane rozwiązania produkcyjne oraz umocnić pozycję na rynkach europejskich.

A Jacek Piorunek podkreślił: – To inwestycja, która przyniesie korzyści nie tylko firmie, ale również całemu regionowi.

Prezes zarządu EDPOL Food & Innovation, Wojciech Dąbrowski, zwrócił uwagę, iż projekt znacząco przyspieszy wdrażanie przełomowych rozwiązań w branży spożywczej – zwłaszcza w obszarze żywności funkcjonalnej i produktów typu „clean label” (czysta etykieta).

– Jest to kolejny, znaczący etap rozwoju naszego przedsiębiorstwa, związany z wdrażaniem nowych innowacji opartych na trzech patentach zgłoszonych na początku roku – poinformował. – Opracowujemy nową technologię produkcji sosów, dań gotowych oraz metod ich utrwalania, które pozwolą dostarczyć konsumentom zdrowsze produkty o wydłużonej trwałości – dodał.

Jak zaznaczył, rozwój produkcji spożywczej w regionie jest najważniejszy zarówno z perspektywy regionalnych inteligentnych specjalizacji, jak i bezpieczeństwa żywnościowego.

– Od 35 lat tworzymy technologie i rozwiązania dla przemysłu spożywczego. Obsługujemy największe marki w kraju i dynamicznie rozwijamy eksport, który przekracza już 20 proc. sprzedaży. W przyszłym roku otworzymy nowe centrum badawczo-rozwojowe, gdzie będziemy pracować nad produktami wspierającymi walkę z chorobami cywilizacyjnymi – podkreślił prezes.

Projekt realizowany przez EDPOL Food & Innovation obejmuje wdrożenie innowacji produktowych, procesowych i organizacyjnych, które zwiększą konkurencyjność przedsiębiorstwa oraz jego potencjał eksportowy.

Wartość inwestycji:

  • całkowita wartość projektu: 11,7 mln zł
  • wydatki kwalifikowalne: 8 mln zł
  • dofinansowanie z funduszy UE: 4,8 mln zł.

Realizacja projektu ma umocnić pozycję EDPOL Food & Innovation jako jednego z liderów nowoczesnych technologii w przetwórstwie spożywczym w regionie i kraju.

W spotkaniu uczestniczyły również: dyrektor Departamentu Innowacji i Przedsiębiorczości Emilia Malinowska oraz Anna Budzisz z referatu Rozliczeń Projektów UMWP.

Źródło/Fot.: Województwo Podlaskie

Idź do oryginalnego materiału