Łódzki Street Food przy Piotrkowskiej – lista uczestników!

jemywlodzi.pl 2 miesięcy temu

17 streetowych dań, deserów i napojów inspirowanych Łodzią – wszystko z okazji 601. urodzin miasta! Zapraszamy na 4-dniowy festiwal, który rozpocznie się 25 lipca.

Oto kolejny premierowy festiwal kulinarny w Łodzi. Tym razem motywem przewodnim będzie łódzka kuchnia w wersji street foodowej. Z okazji urodzin Łodzi wraz z Łódzkim Centrum Wydarzeń i firmą Bidfood zaprosimy was na specjalne wydarzenie kulinarne – Łódzki Street Food przy Piotrkowskiej. Festiwal potrwa 4 dni – od czwartku 25 lipca do niedzieli 28 lipca 2024. Wezmą w nim udział lokale z Piotrkowskiej i najbliższych okolic.

Łódź inspiruje

Pomysłodawcą tegorocznego wydarzenia jest firma Bidfood, która specjalizuje się w dostarczaniu produktów spożywczych dla gastronomii. – Wspieramy wiele łódzkich festiwali, ale ten jest dla nas wyjątkowy, ponieważ najbardziej łódzki – mówi Bartłomiej Gajda z firmy Bidfood, która prowadzi w Łodzi Akademię Kulinarną dla kucharzy. To właśnie tutaj z okazji imprezy powstał specjalny folder z nowoczesnymi przepisami inspirowanymi łódzkimi smakami. Dania, takie jak carpaccio z buraka i jabłka na grillowanym żuliku z twarogiem, żelazne ze szparagami czy knyczesy z białą kiełbasą przygotował szef kuchni Akademii Bidfood Paweł Fajfrowski, a sommelier Fine Wine Rafał Antoniak skomponował do nich specjalne koktajle. Przepisy te zostały udostępnione restauracjom, ale część z nich zostanie też zaprezentowana czytelnikom Jemy w Łodzi! Tak, będziecie mogli spróbować swoich sił w roli szefów kuchni.

Żulik, śledź i biała kiełbasa

Restauracje jak zawsze bardzo kreatywnie podeszły do festiwalowego tematu. Dla niektórych inspiracją były typowo łódzkie dania, dla niektórych miejsca, a choćby … łódzka gwara. Króluje biała kiełbasa, chrzan i żulik, nie brakuje też łódzkiego śledzia, jest kanapka z podrobami, a choćby kugel. Mamy też sentymentalnego burgera w stylu budek spod Centralu z lat 90. Restauracje przygotowały też łódzkie wersje klasycznych kanapek, jak podpłomyki, włoską ciabattę czy amerykański Reuben. Galante Fryty, Croque Żulique, Winny Żurpłomyk, Kaszanburger czy Gouda w Chynchach – to wszystko będzie można zjeść podczas urodzinowego weekendu. Czas poznać uczestników!

LISTA UCZESTNIKÓW

Aloha Poke (Mickiewicza 15A)

Koktajl Gołda w Chynchach – gin, likier, sok z limonki, syrop cukrowy, białko jajka, mięta
Cena: 34 zł

Aloha Poke
BOHO

BOHO (Piotrkowska 83)

Kaszan Burger (wegański) – maślana buła, burger z wegańskiej kaszanki, sałata lodowa, pikle z czerwonej cebuli, ogórek małosolny, sos musztardowo-pomarańczowy z gorczycą i chili, czarny sezam
Cena: 44 zł

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Kugel po łódzku – kugel, delikatny krem chrzanowy, kluski żelazne, boczek
Cena: 36 zł

Farina Bianco
Ferwor

Ferwor (Piotrkowska 97)

Ferworowy Reuben – ciabatta własnego wypieku, ferworowe pastrami, ser cheddar, sałatka z ogórka małosolnego z sosem musztardowym
Cena: 34 zł

Gastromachina (Piotrkowska 93)

Burger spod Centralu – sentymentalny burger w stylu budek spod Centralu z lat 90-tych – kotlet z antrykotu, surówka z białej kapusty z kukurydzą, surówka z czerwonej kapusty, surówka z marchewki, groszek konserwowy, papryka konserwowa, sałata, prażona cebulka, keczup, majonez
Cena: 34 zł

Gastromachina
Imber

Imber (Piotrkowska 43)

Kanapka z kiszonym śledziem – kiszony śledź, bułka maślana, labneh, miód, musztarda francuska, prażone jabłko, czerwona cebula, sałata rzymska, prażone orzeszki
Cena: 28 zł

Kuchnia Polska Gęsi Puch (Politechniki 2)

Karczek pieczony w ziołach, flam cebulowo-winny, kluski żelazne, skwarki, twaróg wędzony, kruszonka z żulika
Cena: 49 zł

Gęsi Puch
Len i Bawełna

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)

Śledź po łódzku – grzanki z łódzkiego żulika podawane z młodym holenderskim śledziem, puszystą włoską ricottą z cytryną, cebulą szalotką, świeżym koperkiem, burakiem, mikro ziołami oraz oliwą koperkowo-pietruszkową
Cena: 38,60 zł

Łodziarnia/Drożdżarnia (Sienkiewicza 13)

Legumina z sosem pistacjowym, pistacjami i owocami według przepisu z 1904 roku – lody podane z sezonowymi owocami (maliny, jagody, borówki, truskawki), kremem pistacjowym i prażonymi pistacjami. Lody robione są m.in. z ciastem pieczony z dodatkiem malagi, wanilii, cynamonu, skórki z cytryny i kaszy manny
Cena: 20 zł

Łodziarnia/Drożdżarnia
Musztarda po obiedzie w Willi Langego

Musztarda po Obiedzie w Willi Langego (Wólczańska 51)

Kwintesencja Łodzi – panierowane pierogi z farszem z białej kiełbasy, boczku i cebuli, doprawiane majerankiem i czosnkiem. Podawane z dipem o smaku łódzkiej zalewajki
Cena: 35 zł

NITKA Pasta – Wine & Chill (Piotrkowska 56)

Galante panuozzo – do włoskiej kanapki spod Sorrento wkładamy łódzką duszę: ragu z białej kiełbasy od lokalnego wytwórcy. Polewamy aioli, dorzucamy ziemniaczane sticksy i czerwoną piklowaną cebulę. Wykańczamy naszą kanapkę posypką z panko z ziołami.
Cena: 34 zł

NITKA
Pomodoro

Pomodoro (Rewolucji 1905 r. 4)

Piadina „Regionale” – piadina romagnola (produkt własny) faszerowana białą kiełbasą z Pabianic, dojrzewającym kozim serem ze Rzgowa, sałatą, czerwona cebulą i świeżo startym chrzanem
Cena: 25 zł

Ramki Restauracja (Piotrkowska 144)

Galante Fryty – grube frytki z białą kiełbasą, majonezem chrzanowym, piklowaną cebulą, szczypiorkiem i pikowaną gorczycą
Cena: 36 zł

Ramki
Spółdzielnia

Spółdzielnia (OFF Piotrkowska)

Focaccia po łódzku – kanapka z focacci naszego wypieku z żołądkami, sercami i wątróbką, majonez truflowy, sriracha, rukola, grillowane jabłko, piklowana czerwona cebula. Podawana z dressingiem z jogurtu, sera feta, skórki pomarańczy i mięty.
Cena: 36 zł

Szwalnia (Piotrkowska 217)

Croque Żulique – maślany żulik z golonką w piwie z piwnym beszamelem i wędzonym twarogiem. Polecamy z zestawie z Limoncello Spritzem
Cena: 29 zł (w zestawie z koktajlem 55 zł)

Szwalnia
Wall Street BBQ

Wall Street BBQ (Piłsudskiego 10)

Łódzki Burger – bułka własnego wypieku, sos chrzanowy, ogórek kiszony, grillowana biała kiełbasa, duszona cebula, duszona kiszona kapusta
Cena: 43,99 zł

Winni (Piotrkowska 93)

Winny Żurpłomyk – podpłomyk z sosem na bazie winnego żuru, chorizo, młode ziemniaki, cebula, mozzarella, prażona cebulka, czosnek niedźwiedzi

Drink Winny Hugon – likier z kwiatów czarnego bzu, prosecco, sok z cytryny, plastry limonki, woda gazowana, lód, mięta (dostępny również w wersji bezalko)
Cena: danie 37 zł, drink 27 zł

WINNI
Idź do oryginalnego materiału