Lody z Basza Cream. W Fordonie poczujesz się jak we Włoszech!

metropoliabydgoska.pl 4 miesięcy temu

Basza Cream zawitała do Bydgoszczy. Lodziarnia funkcjonuje przy skrzyżowaniu ulic Bora-Komorowskiego i Gieryna w Fordonie, na osiedlu Pałcz.

20 lat temu osiedla Pałcz praktycznie nie było. Teraz mieszka tu kilka tysięcy osób, powstała najnowocześniejsza szkoła podstawowa w Bydgoszczy, markety, gabinety i inne niezbędne punkty usługowe. Bliskość Wisły sprawia, iż Pałcz odwiedzają mieszkańcy innych fordońskich osiedli, którzy podążają nad rzekę przez nadwiślańskie pola. To jeden z najciekawszych terenów do relaksu i rekreacji w całej Bydgoszczy.

W gęsto zamieszkanym rejonie ulic Gieryna i Bora-Komorowskiego dotąd nie było lodziarni, choć w Fordonie w okresie wiosenno-letnim wyrastają one szybciej niż grzyby po deszczu – i nie inaczej stało się na Pałczu. Od miesiąca przy skrzyżowaniu wyżej wymienionych ulic na potrzeby mieszkańców odpowiedziało Basza Cream.

Basza Cream nie jest pierwszym gastronomicznym projektem właściciela. W Dąbrowie Chełmińskiej funkcjonuje bowiem Big Basza – lokal gastronomiczny oferujący pizzę, kebab, burgery i nie tylko. Właściciel postanowił dodać do oferty lody – i tak zaczęła się historia Basza Cream. Do tej pory punkty funkcjonowały w Dąbrowie, Brodnicy i Złejwsi Wielkiej, a teraz także w Fordonie.

Basza Cream. Jakość ponad wszystko!

Basza Cream stawia na jakość i naturalne produkty. Wiele z nich pochodzi z Włoch. Dodatki produkowane są przez wywodzącą się z Półwyspu Apenińskiego firmę Pregel. Używają ich tylko najlepsze lodziarnie. Włosi wiedzą bowiem, jak zrobić najlepszą czekoladę czy inne kompozycje – mówi pani Aleksandra. Właścicielka podkreśla, iż bardzo zależy jej na tworzeniu smacznych, a zarazem jak najlepszych jakościowo deserów lodowych.

Poza standardowymi posypkami takimi jak KitKat czy Oreo (produkowanymi przez Nestle) Basza Cream proponuje szereg ciekawszych, włoskich kompozycji. W ofercie mamy nociollino (z orzechem laskowym), włoską czekoladę z wiśniami, prawdziwie czekoladowe (nie kakaowe), orzechowo-czekoladowe rocherro, orzechy i ciasteczko, śmietankowe, ciocciopenaut (smakujące jak znany baton z orzechami i karmelem), cheesecake z truskawkami, coconello, a także modna w ostatnich miesiącach pistacja. Z pewnością każdy lodowy łasuch znajdzie tu coś dla siebie!

Już po łyżeczce każdego deseru – a spróbowaliśmy wszystkich – wyczujemy składniki rodem z Włoch. Słony smak pistacji, truskawkowa bądź wiśniowa słodycz, smak batona czy prawdziwej czekolady zapewniają wyjątkowe doznania smakowe. Podczas tworzenia lodów zadbano o wykorzystanie naturalnego tłuszczu np. orzechowego – w lodach z Basza Cream nie znajdziecie często spotykanego oleju palmowego. Dodajmy, iż wszystkie desery podawane są z trójkątnym kawałkiem czekolady.

Wszystkie mieszanki tworzone są specjalnie na zamówienie Baszy Cream według pomysłu właścicielki. Smaki powstają w okresie zimowym i są efektem wielu testów. Basza współpracuje z bydgoską firmą AKO pod czujnym okiem Technologów – Pani Kasi i Doroty, którym z pewnością należy się uznanie za cierpliwość oraz zaangażowanie w proces tworzenie różnych kreatywnych wariantów – te najlepsze są potem serwowane klientom.

Przy Bora-Komorowskiego znajdziecie też lody włoskie i amerykańskie świderki, te drugie ku zdziwieniu wymyślono w Polsce. Dla miłośników owoców oferowany jest smak mango, a dla słodyczy – wanilia bourbon tworzona z prawdziwej wanilii. Nie brakuje też lubianej przez najmłodszych granity czy flurry.

Basza Cream już od momentu pojawienia się białego pawilonu wzbudziła zainteresowanie fordoniaków. Zainteresowanie punktem jest spore – w tygodniu nie brak tu uczniów pobliskiej podstawówki. Położenie na rozwijającym się osiedlu, przy często uczęszczanej trasie spacerowej w kierunku Wisły i obok kościoła sprawia, iż nowa lodziarnia stała się słodkim osiedlowym przystankiem. To jednak nie koniec ekspansji Baszy w Fordonie…

Zapraszamy do odwiedzenia mediów społecznościowych lodziarni:
FB – https://www.facebook.com/baszacream
Instagram – https://www.instagram.com/bigbasza/

Idź do oryginalnego materiału