"Człowiek musi być jak kucharz przyrządzający sushi:
siekać, krajać, przycinać, aż nada własnemu życiu
albo jego wspomnieniu postać apetycznych kąsków."
/Yiyun Li/
"A man must be like a chef making sushi:
chop, slice, trim until he gives his own life
or his memory the form of appetizing morsels."
/Yiyun Li/
Już od kilku miesięcy tkwił w mojej głowie pomysł, aby wybrać się na jakieś profesjonalne warsztaty kulinarne. Powoli zaczęłam przeglądać różnego rodzaju oferty w tym zakresie i wraz z moją koleżanką zdecydowałyśmy się finalnie na warsztaty przyrządzania sushi. Nasz wybór padł na Akademię Gotowania The Best Food. Same warsztaty natomiast odbyły się w drugiej połowie stycznia w Poznaniu.W ramach programu miałyśmy opanować tajniki przyrządzania futomaków z łososiem, hosomaków, nigiri z tamago i łososiem oraz uramaków z surimi. W trakcie trwania warsztatów dodatkowo poznałyśmy historię oraz ciekawostki dotyczące sushi. Wszystko to pod okiem doświadczonego sushi mastera, który cierpliwie odpowiadał na nasze pytania i chętnie dzielił się z nami posiadaną przez siebie wiedzą. Dowiedzieliśmy się jak prawidłowo ugotować ryż do sushi a także dzięki wiedzy praktycznej, jak samemu w warunkach domowych przyrządzić różne rodzaje sushi samodzielnie.
For several months now, the idea of going to some professional cooking workshops has been stuck in my head. Slowly, I started browsing all sorts of offers in this regard, and my friend and I finally decided on a sushi-making workshop. Our choice was the company The Best Food Cooking Academy. The workshop itself, on the other hand, took place in the second half of January in Poznan.As part of the program, we were to get skills of the secrets of making futomaki with salmon, hosomaki, nigiri with tamago and salmon and uramaki with surimi. During the workshop, we additionally learned about the history and tidbits of sushi. All this under the guidance of an experienced sushi master, who patiently answered our questions and willingly shared with us the knowledge he possessed. We learned how to properly cook rice for sushi and also, thanks to practical knowledge, how to prepare various types of sushi at home by ourselves.
Po wejściu na salę, w której odbywały się warsztaty czekały na nas przygotowane stanowiska.
Upon entering the room where the workshop was held, awaited for us ready prepared stands.
