Lifestyle - Let's cook czyli warsztaty Sushi z Akademia Gotowania The Best Food Poznań/Let's cook that is sushi workshops with Cooking Academy The Best Food

officialblogofkarolinaantosik.blogspot.com 2 lat temu



"Człowiek musi być jak kucharz przyrządzający sushi:

siekać, krajać, przycinać, aż nada własnemu życiu

albo jego wspomnieniu postać apetycznych kąsków."

/Yiyun Li/

"A man must be like a chef making sushi:

chop, slice, trim until he gives his own life

or his memory the form of appetizing morsels."

/Yiyun Li/




Już od kilku miesięcy tkwił w mojej głowie pomysł, aby wybrać się na jakieś profesjonalne warsztaty kulinarne. Powoli zaczęłam przeglądać różnego rodzaju oferty w tym zakresie i wraz z moją koleżanką zdecydowałyśmy się finalnie na warsztaty przyrządzania sushi. Nasz wybór padł na Akademię Gotowania The Best Food. Same warsztaty natomiast odbyły się w drugiej połowie stycznia w Poznaniu.W ramach programu miałyśmy opanować tajniki przyrządzania futomaków z łososiem, hosomaków, nigiri z tamago i łososiem oraz uramaków z surimi. W trakcie trwania warsztatów dodatkowo poznałyśmy historię oraz ciekawostki dotyczące sushi. Wszystko to pod okiem doświadczonego sushi mastera, który cierpliwie odpowiadał na nasze pytania i chętnie dzielił się z nami posiadaną przez siebie wiedzą. Dowiedzieliśmy się jak prawidłowo ugotować ryż do sushi a także dzięki wiedzy praktycznej, jak samemu w warunkach domowych przyrządzić różne rodzaje sushi samodzielnie.

For several months now, the idea of going to some professional cooking workshops has been stuck in my head. Slowly, I started browsing all sorts of offers in this regard, and my friend and I finally decided on a sushi-making workshop. Our choice was the company The Best Food Cooking Academy. The workshop itself, on the other hand, took place in the second half of January in Poznan.As part of the program, we were to get skills of the secrets of making futomaki with salmon, hosomaki, nigiri with tamago and salmon and uramaki with surimi. During the workshop, we additionally learned about the history and tidbits of sushi. All this under the guidance of an experienced sushi master, who patiently answered our questions and willingly shared with us the knowledge he possessed. We learned how to properly cook rice for sushi and also, thanks to practical knowledge, how to prepare various types of sushi at home by ourselves.


Po wejściu na salę, w której odbywały się warsztaty czekały na nas przygotowane stanowiska.

Upon entering the room where the workshop was held, awaited for us ready prepared stands.



Po chwili otrzymałyśmy resztę składników oraz produktów niezbędnych do samodzielnego wykonania sushi.

After a while, we received the rest of the ingredients and products necessary to make our own
sushi.





Na pierwszy ogień poszły hosomaki z ogórkiem. Najwięcej problemów uczestnicy mieli chyba z ich odpowiednim pokrojeniem na sześć równych kawałków. Uwierzcie mi takie zrobione przez siebie sushi smakuje wybornie :-)

On the first fire was hosomaki with cucumber. The participants probably had the most trouble with cutting them properly into six equal pieces. Believe me such self-made sushi tastes delicious :-)





Jako drugie wykonaliśmy futomaki z łososiem. Tutaj, chyba faktycznie ćwiczenie czyni mistrza, z krojeniem poszło uczestnikom kursu tym razem już dużo lepiej :-)

On the second fire, we made futomaki with salmon. Here, I guess actually practice makes perfect, cause with the slicing went much better this time for all the course participants :-)








Jako trzecie przyrządziliśmy uramaki. W tym przypadku również największą trudność sprawiło mi ich krojenie.

On the third, fire we prepared uramaki. In this case, I also had the greatest difficulty cutting them for pieces.






Na sam koniec wykonaliśmy nigiri pierwsze z łososiem i mango oraz tzw tamago nigiri, które ze względu na swój słodkawy smak z powodzeniem może być traktowane jako deser :-) Tu już nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo zrobione sushi, zbyt gwałtownie zniknęło w naszych żołądkach.


Finally we made nigiri: first with salmon and mango and the so-called tamago nigiri, which, due to its sweetish taste, can be successfully treated as a dessert :-) Here I didn't manage to take any more photos, because the sushi made, quickly disappeared in our stomachs








Na koniec każdy z uczestników warsztatów otrzymał certyfikat ich ukończenia. Koszt takich warsztatów wyniósł nas łącznie 310 złotych za osobę. Był to naprawdę wartościowo spędzony czas i polecam tę formę szkoleń każdemu kto lubi gotować i chce wzbogacić swoje kulinarne umiejętności.


At the end of the workshop, each participant received a certificate of completion. The cost of this workshops was 310 zloty per person. It was a really valuable time spent and I recommend this form of training to anyone who likes cooking and wants to enrich their culinary skills.





Idź do oryginalnego materiału