Kremowa zupa z cukinii
Składniki:
2 średnie cukinie (nieobrane)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
750 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki 12%
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki brązowego cukru
świeża bazylia do podania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym.
Dodaj pokrojoną w nieregularne kawałki cukinię (ze skórką), podsmaż chwilę razem.
Zalej bulionem warzywnym i gotuj około 15 minut.
Zblenduj całość na krem, dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Zapiekany ser feta z morelami i tymiankiem
Składniki:
1 kostka sera feta
3–4 dojrzałe morele
2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej z cytrynową nutą)
1 łyżka miodu
świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Feta włóż do naczynia żaroodpornego.
Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż obok sera.
Całość skrop oliwą i miodem, posyp świeżym tymiankiem.
Zapiekaj w 160°C przez około 15 minut.
Podawaj na ciepło, np. z chrupiącym pieczywem lub rukolą.
Sałatka z jarmużem, krewetkami i morelami
Składniki:
100 g jarmużu
sok z 1 limonki
1 awokado
1/2 granatu (pestki)
3 świeże morele
200 g krewetek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Winegret:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jarmuż umyj, oczyść i wymasuj z sokiem z limonki.
Awokado i morele pokrój w kostkę, dodaj do jarmużu wraz z pestkami granatu.
Krewetki podsmaż na maśle z czosnkiem i sokiem z limonki.
Połącz wszystkie składniki sałatki, polej sosem winegret i delikatnie wymieszaj.
Podawaj od razu, na zimno lub lekko ciepło.
Deser jogurtowy z sezonowymi owocami
Składniki:
400 g jogurtu greckiego
2 łyżki miodu
sok z 1/2 limonki
świeże owoce sezonowe (np. truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie)
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z miodem i sokiem z limonki.
Przełóż do pucharków, udekoruj świeżymi owocami.
Podawaj schłodzony.