Letnie Smaki z „Hej Poznań” – Gotuje Maciej Woźniak

codziennypoznan.pl 18 godzin temu

Kremowa zupa z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (nieobrane)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 750 ml bulionu warzywnego

  • 100 ml śmietanki 12%

  • sól, pieprz do smaku

  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru

  • świeża bazylia do podania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym.

  2. Dodaj pokrojoną w nieregularne kawałki cukinię (ze skórką), podsmaż chwilę razem.

  3. Zalej bulionem warzywnym i gotuj około 15 minut.

  4. Zblenduj całość na krem, dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

  5. Podawaj z listkami świeżej bazylii.


Zapiekany ser feta z morelami i tymiankiem

Składniki:

  • 1 kostka sera feta

  • 3–4 dojrzałe morele

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej z cytrynową nutą)

  • 1 łyżka miodu

  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Feta włóż do naczynia żaroodpornego.

  2. Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż obok sera.

  3. Całość skrop oliwą i miodem, posyp świeżym tymiankiem.

  4. Zapiekaj w 160°C przez około 15 minut.

  5. Podawaj na ciepło, np. z chrupiącym pieczywem lub rukolą.


Sałatka z jarmużem, krewetkami i morelami

Składniki:

  • 100 g jarmużu

  • sok z 1 limonki

  • 1 awokado

  • 1/2 granatu (pestki)

  • 3 świeże morele

  • 200 g krewetek

  • 1 łyżka masła

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz do smaku

Winegret:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 1 łyżeczka miodu

  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyj, oczyść i wymasuj z sokiem z limonki.

  2. Awokado i morele pokrój w kostkę, dodaj do jarmużu wraz z pestkami granatu.

  3. Krewetki podsmaż na maśle z czosnkiem i sokiem z limonki.

  4. Połącz wszystkie składniki sałatki, polej sosem winegret i delikatnie wymieszaj.

  5. Podawaj od razu, na zimno lub lekko ciepło.


Deser jogurtowy z sezonowymi owocami

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego

  • 2 łyżki miodu

  • sok z 1/2 limonki

  • świeże owoce sezonowe (np. truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie)

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt wymieszaj z miodem i sokiem z limonki.

  2. Przełóż do pucharków, udekoruj świeżymi owocami.

  3. Podawaj schłodzony.

Idź do oryginalnego materiału