Letnie ciasto z rabarbarem

codojedzenia.pl 1 dzień temu

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to u nas prawdziwy hit lata. Wracam do niego co roku, gdy tylko pojawią się pierwsze łodygi rabarbaru, i piekę je niemal przez całe wakacje. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców – później dorzucam truskawki, porzeczki albo maliny, w zależności od tego, co akurat dojrzewa w ogrodzie lub na targu.

Ciasto z rabarbarem i bezą – letni klasyk, który musisz spróbować!

To ciasto jest banalnie proste, a efekt zawsze zachwyca. Łączy w sobie delikatność ucieranego ciasta z chrupkością kruchego spodu i lekkością bezy. Całość dopełniają płatki migdałów, które przyjemnie chrupią przy każdym kęsie. jeżeli szukasz przepisu na letni wypiek, który zawsze się udaje – to właśnie ciasto z rabarbarem będzie strzałem w dziesiątkę.

Kwaśne, słodkie, pyszne – ciasto z rabarbarem na medal

Mam wrażenie, iż rabarbar to obowiązkowy element każdego ogródka – i dobrze, bo można z niego wyczarować cuda przez cały letni sezon. Ja choćby mrożę jego zapasy, żeby zimą choć na chwilę wrócić do smaku lata.

Moje wypieki z rabarbarem to cała gama słodkości – od ucieranych ciast pieczonych na maśle lub oleju kokosowym, przez kruche tarty, aż po rustykalne galette. Rabarbar świetnie dogaduje się z orzechami – ciasto z ich dodatkiem zrobiło prawdziwą furorę! A ta rustykalna tarta z rabarbarem? To letni klasyk, który znika szybciej niż zdążę zagotować herbatę.

Wiecie, iż rabarbar i kardamon to duet idealny? Ucierane ciasto z tym aromatycznym dodatkiem pachnie obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. A jeżeli lubicie ciasta z kremem – koniecznie spróbujcie mojej krajanki z kokosowym budyniem. Kokos i rabarbar to kolejny hit, który warto zapisać na liście smaków do przetestowania. No i oczywiście – nie zapominajmy o drożdżówkach z rabarbarem. Klasyka, która nigdy się nie nudzi.

Postaw na prostotę i sezonowy smak – wybierz ciasto z sezonowymi owocami lub rabarbarem!

Ciasto z rabarbarem to nie tylko sposób na pyszny deser, ale też doskonały pretekst, by w pełni wykorzystać uroki sezonu. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję z bezą, kruszonką, kardamonem czy kremowym budyniem – ten wypiek zawsze zachwyca smakiem i prostotą wykonania. jeżeli szukasz przepisu, który smakuje latem i pachnie domem, ciasto z rabarbarem będzie idealnym wyborem. Warto eksperymentować z dodatkami i odkrywać swoje ulubione połączenia – bo z rabarbarem nie da się nudzić!

Kruche ciasto z rabarbarem

Drukuj
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 50 min 50 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

225 g masła, zimnego

150 g cukru

225 g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jajka

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

650 g rabarbaru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru pudru

Beza

4 białka

220 g cukru

Przygotowanie:

  1. Zimne masło pokroić i posiekać z mąką, cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Po utworzeniu kruszonki dodać jajko i zmiksować. Masa powinna być gęsta. Formę o wymiarach 20 × 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dnie formy.
  2. Rabarbar pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, a następnie wysypać na przygotowany spód. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Gdy beza będzie gładka i lśniąca, wyłożyć ją na rabarbar. Całość posypać migdałami.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu pokroić na kawałki. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału