Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym szybkim i absolutnie pysznym przepisem na pieczone truskawki z burratą i szynką serrano. Prosto, sezonowo i totalnie uzależniająco! jeżeli jesteście fanami burraty (a kto nie jest?), to koniecznie spróbujcie tej wersji z pieczonymi truskawkami. Pieczone truskawki z burratą to połączenie, które zaskakuje. Słodkie owoce, kremowy ser i słona szynka tworzą razem coś naprawdę wyjątkowego. Idealne danie na letnią kolację, lekką przystawkę albo po prostu wtedy, gdy macie ochotę na coś innego niż zwykle.
Pieczone truskawki z burratą i szynką serrano – smak lata na talerzu
Jeśli chodzi o burratę to mam do niej ogromną słabość. Uwielbiam ją w każdej wersji, ale szczególnie właśnie w takim wydaniu, z owocami, a czasem, kiedy najdzie mnie ochota, także z odrobiną suszonej szynki. Burrata smakuje najlepiej zaraz po otwarciu. Te pierwsze sekundy, kiedy rozrywam ją na talerzu, mleczne wnętrze delikatnie wypływa, a kremowy środek dosłownie rozpływa się w ustach… No po prostu magia!
Wariacje i dodatki – z czym jeszcze burrata może zagrać?
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować burraty, to naprawdę nie wiem, na co czekacie – ten ser to małe kulinarne objawienie, które trzeba poznać jak najszybciej. Kremowy, delikatny, wręcz uzależniający.
Wypróbujcie ją koniecznie z sezonowymi owocami, na ulubionej pizzy albo jako dodatek do wypaśnej kanapki. A jeżeli macie w domu arbuza – to już tylko krok do sałatkowego szczęścia! Wystarczy dorzucić trochę ogórka, porwać burratę na wierzch i skropić wszystko oliwą z odrobiną soku z limonki. Prosto, świeżo i absolutnie przepysznie!
Ale, ale nie zapomnijcie o dzisiejszym przepisie na pieczone truskawki z burratą i szynką serrano, bo to połączenie naprawdę robi wrażenie. Słodko-słone, kremowe, lekko kwaskowe, wszystko co najlepsze na jednym talerzu. Ja zajadam się już drugi dzień z rzędu i wcale mi się nie nudzi. jeżeli lubicie szybkie, sezonowe dania z twistem, to pieczone truskawki z burratą będą strzałem w dziesiątkę!

Pieczone truskawki z burratą i serrano
DrukujSkładniki:
3 kulki burrata
100 g szynki serrano lub prosciutto
400 g truskawek
2 łyżki kremowego octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z pestek winogron
1 łyżka miodu
szczypta czarnego pieprzu
kilka liści bazylii
garść rukoli
Przygotowanie:
- Truskawki oczyścić z szypułek i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Wstawić do piekarnika ustawionego na funkcję grilla i piec przez około 10 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
- Na półmisku rozłożyć porwaną burratę, dodać cienkie plasterki szynki serrano, a na wierzch położyć pieczone truskawki. Całość skropić powstałym sosem i odrobiną miodu. Doprawić świeżo mielonym pieprzem wedle uznania. Udekorować rukolą i listkami bazylii. Smacznego!