Inaczej nazywana jest cebuloczosnkiem lub czosnkiem askalońskim. Przybyła do nas z rejonów Palestyny i Izraela i gwałtownie zaskarbiła sobie serca wielu osób. Do czego nadaje się szalotka? Ma łagodniejszy smak niż cebula, dlatego jej zastosowanie jest bardziej uniwersalne. To jednak niejedyne jej zalety.
REKLAMA
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Czy szalotka jest zdrowa? Warto ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe
Rośnie w pęczkach podobnie jak czosnek. Cechuje się cienką skórką oraz różową, czerwonawą lub brunatną barwą. Zawiera duże ilości witaminy A, C i E, a także witaminy z grupy B. Jest również źródłem fosforu, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.
Nie przegap: Wrzuć kilka ziaren do suszonych grzybów. Naturalnie wchłoną wilgoć. Pleśń się nie pojawi
Szalotka istock/@AlexPro9500
Jak czytamy na stronie poradnikzdrowie.pl, bulwy wykazują działanie antybakteryjne, a dzięki obecności witamin wspierają układ odpornościowy organizmu i chronią przed infekcjami. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zawarte w niej flawonoidy pozytywnie oddziałują na pracę serca i poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego.
Do czego używać szalotkę? Sprawdzi się w wielu potrawach
Szalotka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją dodawać do mięs, zup oraz sosów. Świetnie sprawdzi się również marynowana lub do jedzenia na surowo. Pamiętaj jednak, by przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu, ponieważ w wyższej temperaturze może gwałtownie zacząć gnić. Jaka cebula jest według ciebie najlepsza? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.