Lepiej nigdy nie kupuj takich lodów. Włosi zawsze zwracają uwagę na kilka ważnych elementów

gazeta.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Richard Gillin


Nawet jeżeli nie lubisz jeść lodów na co dzień, to będąc na urlopie we Włoszech, słynnych gelati chociaż raz po prostu trzeba spróbować. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów, aby nie dać się oszukać na zwykłe podróbki.
Popularne kierunki wakacyjne to istna mekka dla oszustów. Osoby skupione na zwiedzaniu często dają nabrać się na ich najprostsze metody. Uważać należy choćby we Włoszech, bo niektóre miejsca z lodami włoskimi mają kilka wspólnego. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę.
REKLAMA


Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino. Już wiemy, dlaczego ludzie czekają w kolejce


W tych miejscach nigdy nie kupuj! Takie lody to zwykłe podróbki
Przebywając na urlopie we Włoszech, jak ognia wystrzegaj się lodziarni znajdujących się w pobliżu największych atrakcji turystycznych. Za zjedzenie lodów w takim miejscu płacimy przede wszystkim za widok. Ich cena będzie znacznie wyższa, a jakość może znacząco różnić się od małych, ukrytych między krętymi uliczkami lokali. Lepiej stawiać na te, gdzie jest mniej turystów, a więcej rodowitych Włochów.
Przed zakupem warto przyjrzeć się innym osobom, które kupują lody. Gałki we Włoszech na ogół są dwukrotnie większe niż w Polsce, a ponadto nakłada się je specjalnymi szpatułkami. jeżeli klienci wychodzą z małymi porcjami, wiadomo, iż nie jest to dobre miejsce na deser.
Geniusz włoskich specjałów polega na umiejętnym skomponowaniu wszystkich składników najwyższej jakości. Lody powinny być zatem nakładane od tego w najintensywniejszym kolorze do najbardziej delikatnego i jasnego. Tak przygotowana porcja pozwala cieszyć się każdym smakiem we adekwatny sposób - najpierw delektujemy się łagodniejszymi i stopniowo przechodzimy do tych bardziej wyrazistych. Dlatego też obsługa zawsze powinna poczekać, aż złożymy całe zamówienie, zamiast nakładać deser w kolejności, którą przedstawiliśmy.


Kolor ogromne znaczenie. Wybieraj lody jak prawdziwy Włoch
Lody rzemieślnicze najlepiej poznać po barwie. Jest to pierwsza i najważniejsza zasada, na którą należy zwrócić uwagę. Prawdziwe włoskie specjały, zawsze mają naturalny kolor i są w pastelowych odcieniach. Pistacja nie powinna być fluorescencyjna, a cytryna kanarkowo żółta. Intensywna barwa może świadczyć o dodaniu preparatów przemysłowych bogatych w barwniki. Warto również przyjrzeć się smakom prezentowanym w witrynie. jeżeli pojawiają się tam pozasezonowe składniki, może to oznaczać, iż deser nie jest przygotowywany na bazie świeżych owoców.


Influencerka "ciaaraitalia" zwróciła uwagę na TikToku na inny istotny aspekt. Ogromne "góry lodowe" to tak zwana czerwona flaga. Lody nigdy nie powinny wychodzić poza linię pojemnika w gablotach. Taki zabieg ma na celu przyciągnąć oko turysty. Przysłowiowy "efekt bitej śmietany" to inaczej ponad przeciętna objętość spowodowana sztucznymi dodatkami, które pęcznieją i wydłużają czas przechowywania.
Prawdzie włoskie lody rozpływają się w ustach, nie są zbyt tłuste ani płynne. Testem, który można wykonać już po zjedzeniu deseru, jest wypicie szklanki wody. Po dobrym rzemiośle smak zanika. jeżeli jednak się utrzymuje, produkt jest pełen cukrów, tłuszczów i nie został wykonany manualnie.
Idź do oryginalnego materiału