Łatwe potrawy z jajkiem w roli głównej, których smak trzeba poznać. Ładnie wyglądają na stole

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl


Jajka to produkt, który króluje na wielkanocnym stole. Co można z nich zrobić na śniadanie, obiad i kolację wielkanocną? Wypróbuj nasze propozycje i ciesz się smakiem wyjątkowych świątecznych specjałów.
Jajka warto spożywać przez cały okrągły rok, ale to właśnie w okresie wielkanocnym smakują zupełnie wyjątkowo. Można je zajadać przez cały święta, tyle iż w różnych formach. Dzień warto rozpocząć od smakowitej pasty jajecznej, która w połączeniu z kromką świeżego chleba, smakuje wybornie. Ale to oczywiście niejedyny przysmak, który warto wypróbować w Wielkanoc.


REKLAMA


Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret


Co można zrobić z jajek na śniadanie wielkanocne? Wypróbuj pastę jajeczną z chrzanem
Jajko i chrzan to połączenie, które kojarzy się z Wielkanocą jak żadne inne. Co można zrobić z jajek na śniadanie wielkanocne, aby zmiksować te dwa smaki? Świetnym rozwiązaniem jest pasta jajeczna, którą można posmarować świeże pieczywo. Do przygotowania przystawki będą potrzebne:


6 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki tartego chrzanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:


Jajka rozdrabniamy widelcem i wrzucamy do miski
Dodajemy majonez, tarty chrzan i szczypiorek
Doprawiamy solą i pieprzem
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki


Co można zrobić z jajek na obiad wielkanocny? Smakowite kotlety jajeczne z warzywami
Tradycyjnie na niedzielny lub świąteczny obiad serwujemy kotlety mięsne - schabowe lub mielone. Nie każdy jednak je mięso lub przepada za jego smakiem. Co można zrobić z jajek na obiad wielkanocny, gdy należymy właśnie do tej grupy? Odpowiedź to kotlety jajeczne. Pyszne danie przygotujesz z następujących składników:


6-8 jajek ugotowanych na twardo
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 brokuła
2 jajka surowe
1/2 szklanki bułki tartej (plus do panierowania kotletów)
2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku


Co można zrobić z jajkiem? Dowiedz się, jak przygotować kotlety na świąteczny obiad
Choć jajka można spożywać w różnej postaci, to nie każdy wie, co można zrobić z jajkiem na świąteczny obiad. Zaproponowane przez nas kotlety przygotujesz zgodnie z poniższą instrukcją:


Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie studzimy i drobno siekamy
Jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju
Na patelnię z cebulą dodajemy drobno pokrojoną paprykę
Warzywa podsmażamy przez kilka minut
W misce umieszczamy pokrojone ugotowane jajka i warzywa
Dodajemy natkę z pietruszki, bułkę tartą, jajka surowe i przyprawy
Dokładnie mieszamy składniki
Z masy formujemy kotlety
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor


Zobacz też: Jajka w cebuli z ładnymi wzorkami, które udadzą się każdemu. Prosty patent
Co można zrobić z jajek na kolację wielkanocną? Jajka w galarecie
Kolorowa przekąską zatopiona w galarecie - to odpowiedź na pytanie, co można zrobić z jajek na kolację wielkanocną dla domowników i gości. Przekąskę przygotujemy z następujących składników:


1 l bulionu
20 g żelatyny
8 jajek ugotowanych na twardo
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
kilka gałązek świeżego koperku


Szybkie danie z jajek na kolację - jajka w galarecie krok po kroku
To bardzo szybkie danie z jajek przygotujesz zgodnie z poniższą instrukcją:


Do bulionu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy
Odstawiamy, aby żelatyna zaczęła tężeć
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki
Pokrojone jajka układamy na półmisku
Obok jajek układamy groszek, kukurydzę i gałązki świeżego koperku
Zalewamy galaretą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia


Lubisz potrawy z jajek? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału