Idealna sałatka do pracy, dodatkowo z sezonową botwinką. Ze składnikami możecie kombinować, możecie zmienić rodzaj sera, zamiast cebuli dodać szczypiorek, inne orzechy, itd. Polecam zamienić także kaszę na jakąś bardziej wartościową.

Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus 
1 pęczek botwinki 
1 mała czerwona cebula 
pół pęczka koperku 
garść orzechów włoskich 
garść startego sera wędzonego 
2 łyżki oliwy extra virgin + odrobina do usmażenia botwinki 
1 łyżka soku z cytryny 
sól 
pieprz 
(przepis na 2-3 porcje)   
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski, obsmażamy ją minutę na niewielkiej ilości oliwy. Do ostudzonej kaszy wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażoną botwinkę, poszatkowany koperek, orzechy, ser. Dolewamy oliwę, sok z cytryny i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. 
Podobne przepisy:
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą
Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
Kasza gryczana z botwinką i białym serem
Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim
Kasza gryczana z botwinką
Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











