Kurki w sosie śmietanowym z winem i parmezanem

masteofficial.com 2 miesięcy temu

Kurki w sosie śmietanowym z winem i parmezanem to mój niezawodny przepis, do którego wracam zawsze, gdy mam okazję zdobyć świeże grzyby. Ich subtelny smak w połączeniu z kremową śmietaną, aromatycznym winem i wyrazistym parmezanem tworzy wyjątkową kompozycję. Idealnie nadają się jako elegancki dodatek do bagietki i lekkiej sałatki, ale równie dobrze sprawdzą się jako sycący sos do kurczaka. Możesz także wykorzystać je jako farsz do naleśników czy placków, nadając potrawom niepowtarzalny charakter. Niezależnie od sposobu podania, kurki w sosie śmietanowym doskonale sprawdzą się na każdą okazję, w tym także te bardziej uroczyste.

Składniki na kurki w sosie śmietanowym z winem i parmezanem:

  • 200g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 pęczku pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150ml wytrawnego białego wina
  • 150ml śmietanki 30%
  • garść parmezanu
  • 1 i 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • pieczywo do podania
    Przyprawy: sól oraz pieprz

W moim sklepie znajdziesz wiele sprzętów, naczyń i akcesoriów do kuchni z których korzystam na co dzień i które widać wielokrotnie w moich filmach. Wszystkie produkty wybierałam z ogromną starannością i wszystkie szczerze polecam. Zachęcam Cię do zajrzenia do mojego sklepu – kliknij tutaj.

@maste_official

Niezawodna klasyka, czyli kurki w śmietanie po mojemu Podawać obowiązkowo z chrupiącym pieczywem! ••• #waszamarcysia #kurki #grzyby #przepis #jesień2023

♬ dźwięk oryginalny – Maste Wasza Marcysia

Sposób przygotowania kurek w sosie śmietanowym:

Krok 1
Czyszczenie kurek

  • Kurki przekładamy do dużej miski i zasypujemy jedną czubatą łyżką mąki.
  • Następnie dokładnie je mieszamy i zalewamy chłodną wodą.
  • Dokładnie myjemy je w misce, a następnie kilkukrotnie płuczmy.
  • Przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy.

Krok 2
Przygotowanie kurek

  • Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. W międzyczasie doprawiamy ją szczyptą soli.
  • Następnie wrzucamy kurki na patelnię, smażymy dwie minuty i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dodajemy białe wino, świeżo mielony pieprz i je odparowujemy.
  • Wlewamy śmietankę i dusimy chwilkę, aż zgęstnieje.
  • Na koniec dodajemy syrop z agawy, garść tartego parmezanu i świeża pietruszka.

Podajemy z chrupiącym pieczywem i lampką białego wina.

Smacznego,
Wasza Marcysia!

Idź do oryginalnego materiału