Kurczak z warzywami w sosie śmietanowo koperkowym

ania-gotuje.pl 3 miesięcy temu

Kurczak z warzywami w aromatycznym sosie śmietanowo koperkowym to szybki i pyszny obiad, który zrobisz na patelni. Soczyste kawałki mięsa, dużo warzyw i pyszny sos. Brzmi pysznie? Zapraszam po sprawdzony przepis.

Szukasz dziś szybkiego i smacznego obiadu, który zrobisz w 10 minut? Wypróbuj mojego kurczaka z warzywami w pysznym sosie śmietankowo koperkowym. Wystarczy podsmażyć kawałki mięsa, dodać warzywa i wszystko zalać śmietanką. Danie uda się każdemu!

Czas wykonania: 10 minut.
Czas smażenia i duszenia: około 25 minut.
Ilość porcji: dla 4 osób.
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.

Składniki:

  • 600 g piersi kurczaka
  • 450 g (jedno opakowanie mieszanki mrożonych warzyw na patelnię)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18% ewentualnie 30 – 36%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (np. oregano, bazylia lub zioła prowansalskie)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 lub 3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kurczaka (smalec np gęsi, olej roślinny, masło klarowane)
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Moje wskazówki.
Do sosu opcjonalnie możesz dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub pszennej, aby zagęścić. Możesz na koniec dodać 100 g starowanego sera żółtego lub pleśniowego. jeżeli masz czas i ochotę, to na tłuszczyku po smażeniu mięsa, zeszklij cebulkę (około 100 g). Oczywiście zamiast warzyw mrożonych, możesz w okresie wykorzystać świeże warzywa.

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowo koperkowym przepis krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka kroję w 2 cm kawałki i oprószam solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na dużym ogniu obsmażam z każdej strony, aż mięsko się zarumieni. Trwa to około 4 – 5 minut. Na pół minuty przed końcem smażenia, wrzucam posiekany czosnek i wszystko mieszam ze sobą.

Krok 2

Na patelnię z podsmażonym kurczakiem wrzucam mrożone warzywa i wlewam śmietankę. Przykrywam pokrywką i duszę na niedużym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszam, aby się nie przypaliło. Pod koniec posypuję koperkiem i ewentualnie doprawiam przyprawami do smaku.

Szybki obiad z kurczak z warzywami w sosie śmietanowo koperkowym podaję z makaronem. Smakuje też z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Sprawdź także kurczaka w sosie śmietanowo musztardowym.

Idź do oryginalnego materiału