Kurczak z pomidorami na ostro w roli głównej

lubelski.pl 2 tygodni temu

Wieczór z przyjaciółmi lub rodzinny posiłek może być urozmaicony pikantnym daniem jednogarnkowym, pochodzącym z południa Europy. Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, gdyż pozwoli to wszystkim smakom połączyć się, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsza. Do jej przygotowania warto wykorzystać świeżą kukurydzę i pomidory, ale gdy nie ma ich pod ręką, doskonale sprawdzą się również mrożone lub konserwowe. Smacznego!

Składniki:

6 piersi z kurczaka

450 g małych ziemniaków

500 g dyni

2 łyżki oliwy z oliwek

25 g masła

2 duże cebule

2 papryczki chili

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki pszennej

400 g posiekanych pomidorów ( lub z puszki)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

850 ml bulionu

2 kolby świeżej kukurydzy

175 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Chili pozbawić pestek, drobno posiekać. Przekroić każdą pierś z kurczaka na trzy części. Ziemniaki obrać, większe przepołowić. Dynię obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki.

W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, smażyć mięso partiami 3-4 minuty, aż będzie złote. Wyjąć na talerz.

Do tego samego garnka włożyć cebulę, chili i zmiażdżony czosnek, smażyć na wolnym ogniu ok. 4 minuty. Posypać mąką, zamieszać. Dodać posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso, ziemniaki, dynię, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 20 minut.

Nożem ściąć ziarna kukurydzy z kolb. Dodać do garnka razem z pomidorkami koktajlowymi. Gotować kolejne 5 minut.

Dodać zioła, doprawić. Podawać posypane listkami świeżej kolendry.

* Do dania dodać ciabattę z czosnkiem lub bagietkę.

Idź do oryginalnego materiału