Wieczór z przyjaciółmi lub rodzinny posiłek może być urozmaicony pikantnym daniem jednogarnkowym, pochodzącym z południa Europy. Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, gdyż pozwoli to wszystkim smakom połączyć się, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsza. Do jej przygotowania warto wykorzystać świeżą kukurydzę i pomidory, ale gdy nie ma ich pod ręką, doskonale sprawdzą się również mrożone lub konserwowe. Smacznego!
Składniki:
6 piersi z kurczaka
450 g małych ziemniaków
500 g dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
25 g masła
2 duże cebule
2 papryczki chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
400 g posiekanych pomidorów ( lub z puszki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
850 ml bulionu
2 kolby świeżej kukurydzy
175 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Chili pozbawić pestek, drobno posiekać. Przekroić każdą pierś z kurczaka na trzy części. Ziemniaki obrać, większe przepołowić. Dynię obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki.
W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, smażyć mięso partiami 3-4 minuty, aż będzie złote. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka włożyć cebulę, chili i zmiażdżony czosnek, smażyć na wolnym ogniu ok. 4 minuty. Posypać mąką, zamieszać. Dodać posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso, ziemniaki, dynię, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 20 minut.
Nożem ściąć ziarna kukurydzy z kolb. Dodać do garnka razem z pomidorkami koktajlowymi. Gotować kolejne 5 minut.
Dodać zioła, doprawić. Podawać posypane listkami świeżej kolendry.
* Do dania dodać ciabattę z czosnkiem lub bagietkę.
















