Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym. Przepis na azjatycką potrawę z curry. Wyśmienite danie do podania z ryżem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Shaiith


Kurczak po tajsku to wyraziste w smaku danie, które z łatwością przyjmuje różnorodne warzywa, zioła i przyprawy. Najważniejsze jest uzyskanie kremowej konsystencji sosu i połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego smaku. To jednogarnkowe danie znakomicie sprawdza się na spotkania w rodzinnym gronie lub domówkę z przyjaciółmi. Zobacz przepis na aromatycznego kurczaka po tajsku.

Kurczak po tajsku – przepis z aromatycznym sosem curry

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 400 g filetów z piersi z kurczaka,
  • 20 ml oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 200 g brokułu,
  • 200 g cukinii,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 g pasty curry (może być żółta, czerwona lub zielona),
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 30 ml soku wyciśniętego z limonki.

Do podania:

  • 10 g listków tajskiej bazylii lub kolendry

Opcjonalnie:

  • 50 - 100 ml wody do rozrzedzenia sosu,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 5 g brązowego cukru trzcinowego lub cukru kokosowego.

Zobacz także: Znakomita zapiekanka gyros na obiad. Przepis na sycące danie z piekarnika z kurczakiem i ryżem. Idealny poczęstunek na karnawał

Jak zrobić kurczaka po tajsku?

Przygotowanie:

  1. Filety z piersi z kurczaka należy dokładnie oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można to zrobić kilka godzin wcześniej i wstawić pod przykryciem do lodówki. Dzięki temu mięso przejdzie aromatem przyprawy.
  2. Jeżeli lubicie mniejsze kawałki mięsa, to możecie pokroić kurczaka w kostkę. Można też usmażyć go w całości, a następnie pokroić usmażonego w plastry i dodać do gotowego sosu curry.
  3. Na szerokiej patelni o grubym dnie należy podgrzać olej kokosowy lub rzepakowy. Następnie na średniej mocy palnika należy smażyć filety z piersi kurczaka, aż się zezłocą.
  4. Mięso należy zdjąć z patelni na talerz do wystudzenia i na tej samej patelni należy przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię z paprykę.
  5. Składniki należy wymieszać z pastę curry.
  6. Warzywa należy smażyć do czasu, aż się zarumienią i zaczną kusząco pachnieć.
  7. Do patelni należy dolewać powoli mleczko kokosowe. Powinno być podsmażane partiami wraz z warzywami i pastą curry.
  8. Czynność należy powtarzać trzykrotnie, aż doda się całe mleko kokosowe.
  9. W tym momencie według gustu można doprawić sos cukrem i sosem sojowym.
  10. Jeżeli sos zgęstnieje, można go rozrzedzić odrobiną wody.
  11. Sos do kurczaka po tajsku należy gotować jeszcze przez kilka minut, aż osiągnie pożądaną przez was konsystencję.
  12. W tym momencie można dodać pokrojone na mniejsze części brokuły i wcześniej podsmażone kawałki kurczaka.
  13. Kurczaka po tajsku należy gotować pod przykryciem przez około 5 minut.
  14. Na sam koniec przed podaniem należy dodać liście tajskiej bazylii lub świeżą kolendrę. Aby zrównoważyć smak, dobrze jest polać kurczaka po tajsku sokiem wyciśniętym z limonki.
  15. Kurczaka po tajsku podaje się z ugotowanym białym ryżem.

Warzywa do kurczaka po tajsku

Kurczak po tajsku jest znakomitym daniem, które pozwala przemycać najróżniejsze warzywa. Danie świetnie smakuje z porcją zielonego groszku. Miłośnicy pikantnych smaków rozsmakują się w kurczaku po tajsku z posiekaną papryczką chili lub podsmażonym korzeniem imbiru. Zamiast tajskiej bazylii lub kolendry można dodawać przed podaniem posiekany szczypiorek. o ile wolicie delikatniejsze curry, zamiast cebuli możecie dodać pora. Takie danie będzie równie aromatyczne.

Dodatki do kurczaka

Dodatkowej chrupkości daniu nadają uprażone orzeszki ziemne, orzechy nerkowca albo podprażone nasiona białego sezamu. Do kurczaka po tajsku można także dodać trawę cytrynową lub liście kafiru. Te składniki nadadzą sosu orzeźwiającego smaku. Zamiast kurczaka można też skorzystać z filetu z indyka, który przygotowuje się w identyczny sposób.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału