Ten przepis mam już zapisany od dawna. Jakieś 3 lata temu miałam okazję raczyć się przystawkami gruzińskimi i jedną z nich były nadughi. Ketevan, która je przygotowała, sprzedała mi przepis na nie. Było to połączenie trzech rodzajów sera i mięty. To było coś przepysznego. Oprócz tego, iż postanowiłam je wrzucić na bloga, miałam do nich jeszcze inne plany. Plany w postaci przystawki na Święta Wielkanocne. I tak oto, po prawie 3 latach realizuję swój plan.
Od początku nie chciałam mieszać w oryginalnym przepisie. Postanowiłam jednak kulki zrobić w bardziej przystępnej wersji, czyli z naszymi podstawowymi ziołami. Do pasty serowej dodałam jedynie koperek i natkę pietruszki, a w jednej wersji wylądował dodatkowo gruby szczypiorek. I żeby wszystko ładnie się prezentowało postanowiłam przystawkę zrobić w trzech kolorach: zielonym, beżowym i czerwonym. Tak powstał pomysł stworzenia posypek z ziół, sezamu i czarnuszki, a także przyprawy w postaci suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Wyszło choćby smaczniej, niż myślałam. Każda wersja ma swój urok, ale chyba najbardziej smakowała mi ta z suszonymi pomidorami. To akurat mnie nie dziwiło, suszone pomidory mają w sobie masę smaku. Do tego czosnek, który je idealnie uzupełnia i suszona bazylia… której nie lubię. Bazylia jednak była słabo wyczuwalna. I całe szczęście.
Te kulki możecie potraktować jako dodatek do świątecznej zimnej płyty. Możecie także wykorzystać je jako smarowidło do chleba. Ich konsystencja jest taka jak trzeba, a połączenie trzech rodzajów sera powoduje, iż smakują naprawdę świetnie.
Zwrócę Wam tylko uwagę na jedną rzecz, kulki jest najlepiej obtaczać przed samym podaniem. Przystawka jest dość mokra, więc i panierka łapie wilgoć. o ile Wam to jednak nie przeszkadza, zróbcie tę przystawkę wcześniej, nie ma to jakiegoś dużego wpływu na smak.
Smacznego.
Składniki:
250 g półtłustego twarogu
250 g mascarpone
200 g fety (polecam owczo-kozią)
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
sól
do obtoczenia:
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku (ja użyłam grubego)
opakowanie przyprawy „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka czarnuszki
(przepis na około 20 sztuk)
Sery mieszamy ze sobą w misce, dodajemy do nich poszatkowane zioła. Doprawiamy solą, mieszamy. Gotową masę wkładamy do lodówki na minimum godzinę, żeby zrobiła się trochę bardziej zwarta, wtedy łatwiej formuje się z niej kulki. Z masy formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Zioła do obtoczenia szatkujemy i wsypujemy do miski. Do drugiej miski wsypujemy przyprawę z suszonymi pomidorami, do trzeciej sezam z czarnuszką.
Uformowane kulki obtaczamy w panierkach.
Podobne przepisy:
Nadughi – kulki serowe z miętą