Uczennice klasy 3 technik żywienia i usług gastronomicznych Gabriela Gacek i Weronika Dolny zajęły III miejsce w XIV edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych we Wrocławiu.

„Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś” – pod tym hasłem przebiegał w piątek XIV Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych. Tematem przewodnim była dziczyzna, a wśród produktów od lokalnych wytwórców dominowały sery i kiszonki.
Do kulinarnego wyzwania, po dwóch miesiącach przygotowań, przystąpili reprezentanci pięciu szkół: dwóch z Wrocławia, po jednej ze Świdnicy, Międzyborza i Oławy. W konkursie, organizowany przez Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, młodzi kucharze gotowali w budynku Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Werdyktem jury zwycięzcą została para adeptów kucharstwa z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (ul. Kamienna): Stanisław Matusiak, Piotr Rogoziński. Druga nagroda trafiła również do uczniów wrocławskiej szkoły, Jędrzeja Szpaka i Olka Skoduły.
Świdniczanki zaproponowały: Schab z dzika w towarzystwie puree z palonego selera, sosu z czekolady i żurawiny oraz kiszonego ogórka oraz słone tartaletki z nadzieniem z wędzonego twarożku i kremowego twarogu koziego. Uczennice zainspirowały się daniami, przygotowywanymi przez świdnickiego kucharza Michała Mleko.
/Źródła: wroclaw.pl , ZS nr 1 w Świdnicy/
Zdjęcia ZS nr 1 w Świdnicy













