

Trwa nabór do Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!”, który po raz kolejny udowadnia, iż karp może być bohaterem kuchni nie tylko w święta.
To konkurs organizowany przez Grupę Rybacką „Opolszczyzna” oraz Szefa Kuchni Kamila Klekowskiego, którego celem jest promocja karpia oraz ukazanie jego kulinarnego potencjału w nowoczesnym wydaniu. I to karp właśnie jest jedynym produktem, który obowiązkowo musi być użyty w konkursowym daniu – cała reszta zależy już od kreatywności uczestników.
Konkurs kierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych oraz kucharzy.
– Rekrutacja trwa do 12 września. Do zgłoszenia jest potrzebna potrwana konkursowa, która jest zarówno na zdjęciu, jak i też jest opisana. Jest potrzebny także opis procesu technologicznego i receptura w tym zgłoszeniu i właśnie zdjęcie tej potrawy. Zgłaszają się drużyny dwuosobowe i takie też później uczestniczą w konkursie – mówi Aleksandra Czerkawska, dyrektor biura Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna.
Spośród nadesłanych zgłoszeń jury wybierze 6 drużyn uczniowskich i 6 drużyn składających się z profesjonalnych kucharzy, którzy odpowiednio 3 i 4 października będą rywalizować na Zamku Książęcym w Niemodlinie.
Wszelkie szczegóły oraz karty zgłoszeń zamieszczone są na stronie czasnarybe.opolskieryby.pl
Aleksandra Czerkawska:
autor: MS/MG