Kulinarne przygotowanie do Halloween. Ten upiorny poncz i to cynamonowo-jabłkowe ciasto będą idealne

mamadu.pl 2 miesięcy temu
To już święto, które obchodzi się na całym świecie. Przypadający na 31 października Halloween, czyli wigilia Wszystkich Świętych, jest celebrowany przez niektórych także w Polsce. Widać to po przystrajanych domach, odwiedzinach dzieci, imprezach z przebierankami czy maratonach horrorów w kinach. jeżeli też go świętujecie, to zadbajcie o kulinarną oprawę tego dnia. Mamy dla was dwie halloweenowe propozycje.


Może w tym roku organizujecie halloweenowy kinderbal dla swojego dziecka i rówieśników? Albo wybieracie się do znajomych, którzy również gustują w świecie kojarzonym z duchami i potworami? jeżeli szykujecie "straszną" imprezę u siebie, to aż prosi się zaserwować na stole coś w halloweenowych klimatach. A jeżeli tego dnia macie "nawiedzić" innych, to przecież nie wypada przyjść z pustymi rękoma.

Oczywiście, możecie przyrządzić coś standardowego i też będzie miło (i pysznie), ale jak już świętować Halloween to na całego! Dlatego warto postawić np. na desery i napoje zawierające jakieś przerażające akcenty albo przynajmniej budzące smakowo-zapachowe skojarzenia z tym obchodzonym od ponad dwóch tysięcy lat świętem, które ewoluowało w międzynarodowy fenomen popkulturowy.

Razem z TEEKANNE, światowym producentem aromatyzowanych herbatek owocowych, postanowiliśmy wyciągnąć do was pomocną dłoń w kulinarnych przygotowaniach do Halloween. Zachęcamy do skorzystania z poniższych dwóch propozycji. Jedna to podawany w misce upiorny poncz, druga zaś stanowi wariant pysznego ciasta o cynamonowo-jabłkowym aromacie. Miłego świętowania, degustowania i straszenia!

1. Bezalkoholowy poncz z TEEKANNE „Apple & Cinnamon”


Składniki:


750 ml soku pomarańczowego


750 ml wody


3 torebki TEEKANNE „Apple & Cinnamon”


2 jabłka


laski cynamonu


300 ml bezalkoholowego Campari


1 butelka bezalkoholowego Prosecco


1 jednorazowa rękawiczka


sok żurawinowy



Przygotowanie:


1. Wlej sok żurawinowy do rękawicy i włóż ją do zamrażarki.

2. Zaparz herbatkę i pozwól jej ostygnąć.

3. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj plasterki jabłek oraz laskę cynamonu.

4. Na koniec dodaj zmrożoną rękawiczkę do ozdoby.

5. Ciesz się swoją upiorną rozkoszą!


2. Cynamonowo-jabłkowy przysmak


Składniki:


Polewa z kruszonką:


125 g mąki pszennej


1 łyżeczka cynamonu


50 g masła


125 g cukru brązowego


50 g pokruszonych orzechów włoskich



Ciasto:


250 g mąki pszennej


2 łyżeczki proszku do pieczenia


125 g masła


150 g złotego cukru pudru


1 łyżeczka pasty waniliowej


150 ml mleka


2 jajka


6 jabłek


sok z 1 cytryny.


Przygotowanie:


1. Nastaw piekarnik na 180°C.

2. Umieść mąkę, cynamon i zimne masło w misce i wymieszaj rękami, aż forma uzyska konsystencję bułki tartej.

3. Dodaj cukier i orzechy, a następnie wstaw do lodówki.

4. Aby wykonać ciasto, przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i odstaw na bok.

5. Masło utrzyj mikserem z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę.

6. W osobnej misce wymieszaj mleko i jajka. Stopniowo dodawaj trochę mąki do masy maślanej, a następnie dodaj trochę mleka i jajek, na przemian, aż wszystko się idealnie wymiesza.

7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy.

8. Jabłka obierz, wydrąż i przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki i oblej sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu ciasta, a następnie posyp schłodzoną kruszonką.

9. Piecz przez godzinę.

10. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj, a następnie pokrój na kawałki.

Idź do oryginalnego materiału