Tłumy mieszkańców pojawiły się na pokazie gotowania i degustacji przygotowanej przez Zespół Szkół Zawodowych w Oleśnie. Uczniowie szkoły zadbali o to, by z pokazu nikt nie odszedł głodny, a specjalny pokaz gotowania przygotował mistrz kuchni Remigiusz Rączka.
Co było daniem dnia? - Dzisiaj węgierskie langosze. Czemu węgierskie langosze? Ponieważ jest to bardzo fajne danie, piknikowe. Idzie se go wziąć, tego langosza, do ręki, a iż dzisiaj warsztaty też z młodzieżą, młodzież uwielbia takie dania, chociaż powiem szczerze starsi też kochają. Jest to wyjątkowe ciasto, bo ciasto drożdżowe. Dzisiaj jest chłodno. A jak to zrobić, żeby wyrosło? Damy radę, słuchajcie - mówi mistrz Rączka.- Pomysł na tę imprezę pojawił się w zawiązanym niedawno szkolnym kole kulinarnym, które takie degustacje organizowało na terenie szkoły. Do tej pory to były wydarzenia o zasięgu lokalnym, szkolnym. W tej chwili - my, żeby pokazać możliwości naszych uczniów i jednocześnie, żeby wskazać wzorce do naśladowania w tej trudnej branży gastronomicznej, wyszliśmy do społeczeństwa Olesna, do władz oleskich, zapraszając do wspólnego gotowania - mówi Horst Chwałek, dyrektor Zespołu…Kulinarna uczta z mistrzami kuchni zagościła na rynku w Oleśnie
radio.opole.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Kulinarna Uczta z mistrzami kuchni na rynku w Oleśnie. Fot. Tomasz Cichoń
- Strona główna
- Kuchnia
- Kulinarna uczta z mistrzami kuchni zagościła na rynku w Oleśnie
Powiązane
„Już wam nie służę!”
2 godzin temu
Spotkaliśmy się, ale się nie zrozumieliśmy
8 godzin temu
Przepraszam za to, jak się wszystko potoczyło.
8 godzin temu
Polecane
„Zapieprzajcie na badania!” – prof. Marek Migalski apeluje
12 godzin temu
Marek Migalski: Mam raka jelita grubego
12 godzin temu
Dramat w hotelu. Matka i dzieci nie żyją, budynek zamknięty
18 godzin temu
















