Indukcja działa inaczej niż tradycyjne metody grzewcze. Zamiast podgrzewać powietrze wokół garnka, wykorzystuje się wówczas pole magnetyczne w celu bezpośredniego nagrzewania dna naczynia. Dzięki temu ciepło trafia dokładnie tam, gdzie jest potrzebne – do jedzenia, a nie do otoczenia. Rezultat? Szybsze gotowanie, mniejsze zużycie energii i zdecydowanie chłodniejsze otoczenie.
Kuchnia gastronomiczna elektryczna (indukcyjna) – co to adekwatnie jest?
Indukcja działa inaczej niż tradycyjne metody grzewcze. Zamiast podgrzewać powietrze wokół garnka, wykorzystuje się wówczas pole magnetyczne w celu bezpośredniego nagrzewania dna naczynia. Dzięki temu ciepło trafia dokładnie tam, gdzie jest potrzebne – do jedzenia, a nie do otoczenia. Rezultat? Szybsze gotowanie, mniejsze zużycie energii i zdecydowanie chłodniejsze otoczenie.