Kuchenne Rewolucje w Katowicach. Magda Gessler przeprowadziła je w lokalu na Ligocie. Dawnej pizzerii, teraz Bayer Landhaus. To tam zrealizowała nowy odcinek swojego programu.
Chcecie wiedzieć, gdzie odbyły się Kuchenne Rewolucje w Katowicach? Mimo iż ta miejscówka cieszy się popularnością wśród mieszkańców od wielu lat, to na pewno wielu katowiczan zapytanych o to, gdzie w mieście jest ulica Tomasza, poległoby na takim pytaniu. Podpowiadamy: Tomasza szukajcie na Starej Ligocie. Jest to przecznica Rolnej. Lokal działa pod numerem 12, tuż przy skrzyżowaniu z Rolną. To teraz restauracja bawarska. Dokładniej: szynk Bayer Landhaus.
Była pizzeria i pierogarnia
Tu, przy ulicy Tomasza funkcjonowała niegdyś powszechnie znana w okolicy cukiernia. A już w XXI wieku otwarła się włoska restauracja i pizzeria Meltini.
– Na początku tutaj otworzyliśmy pizzerię, mieliśmy też makarony. Później wprowadziliśmy pierogarnię, którą połączyliśmy sobie z pizzerią – mówi pan Arek, jeden z właścicieli.
Po metamorfozie w „Kuchennych Rewolucjach” lokal przestawił się na kuchnię bawarską. Klienci będą też raczyć się przednim, bawarskim piwem.
Po wzorce spod Alp sięgnięto również aranżując wnętrze. Ściany przyozdabia m.in. tworząca odpowiedni nastrój fototapeta z zabytkowymi kamienicami z niczym na rynku bawarskiego miasteczka. Są też grafiki przedstawiające urodziwe dziewczęta w bawarskich piwiarniach oraz Bawarczyków w strojach ludowych. Analogiczne do tych na fototapecie kamienice zdobią też lokal od zewnątrz.
A skąd pomysł na Kuchenne Rewolucje?
– Pojawiła się okazja i postanowiliśmy z niej skorzystać – odpowiada właściciel. – . Wszystko zadziało się błyskawicznie. Bardzo fajnie było poznać Panią Magdę, poznać jej smaki, zainspirować się nią, podebrać jakieś pomysły.
Błyskawiczne Kuchenne Rewolucje w Katowicach
Od zgłoszenia wszystko potrwało w zasadzie tydzień, łącznie z samą metamorfozą lokalu. Kuchenne Rewolucje w Katowicach na Tomasza tradycyjnie ukoronowała kolacja, która odbyła się 10 kwietnia.
– Można powiedzieć, iż wciąż jeszcze jesteśmy w szoku – przyznaje pan Arek.
– Był stres? – pytamy.
– Był – odpowiada. – Choć większy jest ten przed otwarciem już dla gości…
To zaś już dziś, w sobotę 13 kwietnia. W menu m.in. Semmelknödel, Leberkäse i krem bawarski z kremem malinowym.
A kiedy premiera w telewizji?
– Na jesień – wyjaśnia właściciel.