„Smaki wędzone… potrawy z dymem” będą głównym tematem XVIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który w niedzielę, 6 lipca, odbędzie się przy Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku. Na wydarzenie zaprasza Starosta Kielecki.
XVIII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego to wydarzenie kulinarne, w którym rywalizacja na najlepsze smaki co roku przyciąga wiele kół gospodyń wiejskich, przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych oraz mieszkańców nie tylko powiatu kieleckiego.
Jak mówią organizatorzy, czyli Gmina Strawczyn i Samorządowe Centrum Kultury, Sportu i Czytelnictwa w Strawczynie, konkurs jest okazją do zaprezentowania najlepszych tradycji świętokrzyskiej, a ściślej, kieleckiej kuchni oraz wydarzeniem kulturalnym i rozrywkowym dla mieszkańców w każdym wieku. Co roku uczestniczą w nim tłumy ludzi.
W konkursie „Smaki wędzone… potrawy z dymem” potyczki toczyć się będą na dania z wykorzystaniem technologii wędzenia w specjalnym piecu. Najczęściej wędzoną żywnością są mięso i ryby, chociaż temu procesowi poddaje się również sery czy warzywa.
Zdaniem Mirosława Ciołaka, szefa kuchni hotelu Red i przewodniczącego komisji, która w niedzielę wybierze najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego, wędzenie daje w kuchni wiele możliwości i jest stosunkowo szybkim sposobem przygotowania potraw. Niektóre potrawy, jak mówi kucharz wędzi się krótko, inne długo. Cały wachlarz możliwości jakie daje proces wędzenia i tego jak smakują potrawy z dymem przekonać się można będzie 6 lipca.
Oprócz atrakcji kulinarnych będzie trwała zabawa. Na scenie zaprezentują się kapele ludowe, będą animacje dla dzieci, a w strefie gastronomicznej nie zabraknie lodów i napojów.
Impreza rozpocznie się w niedzielę, 6 lipca o godzinie 14 na terenie zielonym przy Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic.