Nie wiem, jak najlepiej nazwać to danie — może po prostu „zapiekanka z oberżyny”? Co o tym sądzicie?
Bardzo lubię oberżynę! A jeżeli ktoś z Was nie znał tej nazwy, to już wie — oberżyna i bakłażan to dokładnie to samo warzywo. Dwa słowa, jedno pyszne danie.
Klasyczna zapiekanka z oberżyny – prosty sposób na efektowny obiad, bez mięsa i bez nudy
Przyznam, iż to danie jest dosyć pracochłonne. Mimo wszystko naprawdę warto poświęcić czas, żeby je przygotować. Na pewno nie będzie to moje cotygodniowe zadanie, ale wiem, iż jeszcze kiedyś wrócę do tego bezmięsnego obiadu, bo jest po prostu pyszny.
Bardzo lubię smak smażonej oberżyny — a w tym przepisie jest ona nie tylko smażona, ale też panierowana. Tak przygotowane warzywo pełni tu rolę „makaronu” i zastępuje klasyczne makaronowe lasagne. Układam je warstwami w żaroodpornym naczyniu, polewam sosem marinara, posypuję startą mozzarellą i parmezanem.
Typowo włoskie danie, które idealnie pasuje do makaronu. U mnie był to domowy makaron spaghetti — no bo wiadomo, domowy najlepszy! A skoro już się wysiliłam i zrobiłam całą zapiekankę, to te dodatkowe pół godziny na makaron naprawdę nie zrobiło mi różnicy.
Oberżyna, ser i pomidory – bezmięsny obiad, który robi robotę!
Jeśli masz w domu oberżynę, ser i pomidory, to dzieli Cię już tylko jeden krok od naprawdę pysznego obiadu. Niesamowite, jak dobrze oberżyna łączy się z makaronem — jakby były sobie pisane!
To zresztą nie pierwszy raz, kiedy bakłażan spotyka się z makaronem na moim blogu. jeżeli jeszcze nie próbowałeś(-aś), to polecam makaron z pomidorowym pesto i smażonym bakłażanem – prosty, szybki i bardzo smaczny.
Albo może skusi Cię klasyka w stylu włoskim – pasta alla Norma? A jeżeli wolisz coś bardziej sycącego i zapieczonego, to może zapiekanka makaronowa z oberżyną przypadnie Ci bardziej do gustu?
Jedno jest pewne: z oberżyną nuda w kuchni Ci nie grozi!

Zapiekanka z panierowanej oberżyny w sosie marinara ze spaghetti
DrukujSkładniki:
Sos marinara
2 puszki krojonych pomidorów
120 ml oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, drobno pokrojona
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
2 łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki płatków chili
½ łyżeczki suszonego oregano
3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Smażona oberżyna
650 g oberżyny, dwie średniej wielkości
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
3 jajka
150 g bułki tartej
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki granulowanego czosnku
olej do smażenia
Montowanie zapiekanki
100 g startego parmezanu
15 świeżych liści bazylii, porwanych na kawałki
500 g startego sera mozzarella
400 g domowego spaghetti, tutaj przepis
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć przez 1–2 minuty, aż cebula się zrumieni. Wlać pomidory, dodać sól, płatki chili i suszone oregano. Wymieszać i gotować sos na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie gotowy, dodać świeżą pietruszkę i odstawić na bok.
- Przygotować 3 płaskie miski. Do jednej wsypać tartą bułkę, dodać czosnek granulowany, oregano oraz część soli i dokładnie wymieszać. Do drugiej wsypać mąkę i dodać sól. Do trzeciej wbić jajka, dodać pozostałą sól i roztrzepać widelcem.
- Pokroić bakłażany wzdłuż na plastry o grubości około 3 mm. Każdy plaster obtoczyć kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć bakłażana partiami na złoty kolor – około 2 minuty z każdej strony. W razie potrzeby dolewać tłuszczu. Usmażone plastry odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego (około 23 × 33 cm) rozprowadzić cienką warstwę sosu. Ułożyć równą warstwę plastrów bakłażana, rozprowadzić około 240 ml sosu pomidorowego, posypać częścią parmezanu, obłożyć liśćmi bazylii i dodać około ¼ startego sera mozzarella.
- Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tworząc trzy warstwy. Całość przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10–15 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 20 minut przed pokrojeniem. Pokroić na 6–10 porcji. Podawać z makaronem lub sałatą. Smacznego!